(last update 15:30) Με νέες απώλειες ξεκινά η εβδομάδα στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και διεθνώς επικεντρώνονται στις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει τουλάχιστον 2,5% και διαμορφώνεται στις 442 μονάδες (χαμηλό 2μήνου), με όλους τους κλάδους να βρίσκονται στο «κόκκινο». Φυσικά, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες, οι οποίες κατακρημνίζονται κατά 6,2%, στη χειρότερη ημέρα από τον Μάρτιο του 2022.

Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατρακυλάει στο -3% και τις 14.961 μονάδες, ενώ απώλειες κοντά στο 4% εμφανίζει το Χρηματιστήριο στο Μιλάνο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 2,2%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 περιορίζεται κατά τουλάχιστον 2,8%.

Η μετοχή της HSBC υποχωρεί κατά 3,5%, μετά την εξαγορά του βρετανικού βραχίονα της SVB. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Commerzbank βουλιάζει στο -12%. Κοντά στο 10% διαμορφώνεται η βουτιά και για τη μετοχή της ευάλωτης Credit Suisse.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει μείωση κατά τουλάχιστον 2% και αναδιπλώνεται στη ζώνη των 1.030 μονάδων, με τις τράπεζες ενδοσυνεδριακά να κατρακυλούν κατά 4%.

Την ίδια στιγμή, στην premarket της Wall Street οι διακυμάνσεις των δεικτών προμηνύουν ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση, με τα futures του Dow Jones να χάνουν 240 μονάδες (-0,7%).  Το δολάριο δε, υποχωρεί στα επίπεδα του 1,07 ανά ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καταγράφουν αισθητή αποκλιμάκωση, με το κόστος δανεισμού στη 2ετία να «πέφτει» για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη τριήμερη πτώση από τη δεκαετία του ’80. Ενδεικτικά, η απόδοση βρίσκεται σήμερα στο 4,1%, παρά το γεγονός ότι έως την Τετάρτη ξεπερνούσε το 5%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων περιορίζεται και το κόστος δανεισμού στη 10ετία, καθώς η απόδοση των σχετικών τίτλων μειώνεται κατά 22 μονάδες βάσης (στο 3,44%), ως απόρροια των εκτιμήσεων ότι η Federal Reserve θα «παγώσει» προσωρινά τις αυξήσεις επιτοκίων.

Αγώνας δρόμου στις ΗΠΑ

Aγώνα δρόμου κάνει η αμερικανική κυβέρνηση για να βάλει «φρένο» σε μια πιθανή τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν τους καταθέτες του υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ότι θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν». «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση. Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται» δήλωσε. Ο Μπάιντεν αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τις ενέργειες των αρχών.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα, απόφαση κάθε άλλο παρά συνηθισμένη, η οποία έχει σκοπό να καθησυχαστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι εποπτικοί φορείς των ΗΠΑ κλείνουν τη Signature Bank

Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε κάποιο σχόλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

ΔΝΤ: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank αλλά στέλνοντας μήνυμα στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον λαμβάνει τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

H HSBC εξαγόρασε τον βραχίονα της Silicon Valley Bank στη Βρετανία

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η HSBC Holdings εξαγόρασε έναντι 1 λίρας τον βρετανικό βραχίονα της προβληματικής αμερικανικής Silicon Valley Bank, η οποία χρεοκόπησε την Παρασκευή. “Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν την πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC Οι καταθέσεις θα προστατευθούν, χωρίς την υποστήριξη των φορολογουμένων Είπα χθες ότι θα φροντίσουμε τον τεχνολογικό μας τομέα και εργαστήκαμε επειγόντως για να τηρήσουμε αυτή την υπόσχεση”, έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ τη Δευτέρα.

Ο Χαντ είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η βρετανική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας εργάζονται για να “αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν” την πιθανή ζημιά που προκύπτει από το βρετανικό υποκατάστημα της SVB.

Διαβάστε ακόμη

Η μάχη του Μητσοτάκη με το «κοντέρ», τα (γνωστά) σενάρια για (μη) αυτοδυναμία, ο Κόπυ με τον Γεωργάτο για την Αίγλη και οι μαχαιριές με τα μερίσματα

Χρηματιστήριο: Η κατρακύλα, η αύξηση του πολιτικού ρίσκου και τα «μαύρα σύννεφα» από το εξωτερικό

Μεταβιβάσεις ακίνητων: Δύο αγκάθια στην βελτιωμένη διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης ΤΑΠ