(last update: 15.47) Έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε σπασμωδικές κινήσεις, εν μέσω της αναζωπύρωσης της έντασης στην Ουκρανία, αλλά και των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Η μετοχή της Coca – Cola είναι ο απόλυτος «πρωταγωνιστής», βοηθώντας στην απορρόφηση των αρχικών πιέσεων. Ωστόσο, ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος εξακολουθεί να προκαλεί «πονοκέφαλο».

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,06% και διαμορφώνεται στις 814,56 μονάδες, κερδίζοντας μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (814,06 μονάδες), αλλά και 10 μονάδες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 804,44 έως 815,37 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε μόλις 22 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, ακολουθώντας την ευρύτερη τάση της αγοράς, έχει περιορίσει αισθητά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες (έως 2%), με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να βρίσκεται στο -0,51% και τις 537 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχωρεί στο -0,9% και το 0,85 ευρώ. Κατά 0,8% μειώνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στα 3,24 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς χάνει 0,3% και περιορίζεται στο 1,07 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank κινείται αντίρροπα στο +0,5% και τo 0,88 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,90% και 0,8582 ευρώ 
  • Eurobank +0,52% και 0,8846 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,79% και 3,249 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,28% και 1,0755 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,15% και 1.963 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται δυναμικά κατά +3,7% και ανακτά τα επίπεδα των 22 ευρώ. Η μετοχή της Σαράντης ακολουθεί στο εξίσου εντυπωσιακό +3% και τα 6,1 ευρώ, με τη μετοχή του ΟΛΠ να κερδίζει τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ συγκεντρώνει απώλειες κοντά στο -2% και τα 5,3 ευρώ, ενώ κάμψη πέριξ του 1,7% καταγράφει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Κατά 1,5% μειώνεται και η μετοχή της μητρικής ΓΕΚ Τέρνα. Οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και Quest Συμμετοχών συρρικνώνονται κατά περίπου -1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,31% και 1.264 μονάδες), η μετοχή της Entersoft ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,3% και τα 3,32 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Fourlis και Autohellas κερδίζουν τουλάχιστον 1,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 59,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Αρνητικό το επενδυτικό περιβάλλον

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει την πλαγιο-καθοδική κίνηση, ενόσω η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας και της έντονης ανησυχίας στο διεθνές σκηνικό. Το γεγονός δε, ότι ο οίκος Fitch δεν αναβάθμισε την Παρασκευή την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (παρέμεινε σε ΒΒ με θετική προοπτική – δύο βαθμίδες κάτω της επενδυτικής κατηγορίας) εντείνει ακόμη περισσότερο την έλλειψη διάθεσης για αγορές.  

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται, στο μεταξύ, στην αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία, καθώς το πρωί σημειώθηκε μια σειρά εκρήξεων στο Κίεβο κι άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για αντίποινα της Ρωσίας μετά την καταστροφή της γέφυρας στην Κριμαία.  Όλα αυτά, αναμφίβολα, συντελούν στην εκ νέου κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, ενώ μάλιστα οι αναλυτές δεν αποκλείουν και το σενάριο χρήσης πυρηνικών όπλων -σε μια καταστροφική εξέλιξη, εφόσον τα γεγονότα προσλάβουν αρνητική τροπή.   

Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί και στο «μέτωπο» της νομισματικής πολιτικής, με τους traders να προεξοφλούν ακόμη μία mega-αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve, δηλαδή την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διεθνείς αγορές μετοχών, οι οποίες συνεχίζουν σε καθοδική τροχιά.  

Η επόμενη συνεδρίαση των Αμερικανών τραπεζιτών είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 1 – 2 Νοεμβρίου και, όπως όλα δείχνουν, η απόφαση θα αφορά μια νέα παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης. Ας σημειωθεί ότι το εύρος επιτοκίων βρίσκεται σήμερα στο 3% – 3,25%.  Στις 26 Οκτωβρίου θα προηγηθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία επίσης θα προβεί σε μια «γενναία» αύξηση των επιτοκίων (βρίσκονται στο 1,25%), με στόχο την αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού.  

Ωστόσο, οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, σε συνδυασμό με την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομικής ανάπτυξης, με τους επενδυτές να θεωρούν σχεδόν δεδομένη την ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας εντός του 2023. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το κόστος δανεισμού διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας να καθορίζεται στο 4,807% (πολύ κοντά στο υψηλό 5ετίας), της Γερμανίας στο 2,157%, της Γαλλίας στο 2,769%, της Ιταλίας στο 4,699%, του Ηνωμένου Βασιλείου στο 4,304% και των ΗΠΑ στο 3,888%. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,13% και τις 391 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,32%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,29% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,15%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX διευρύνεται κατά 0,54%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σηκώνουν το πόδι από το γκάζι και διορθώνουν από το υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Ενδεικτικά τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,44% και τα 92,23 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,61% και τα 97,32 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κυμαίνεται στο -1,36% και τα 1.686 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Ο εξάδελφος και… ο Τζόκοβιτς, οι εφτά παίκτες του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και οι μνηστήρες της Αριάδνης

Ποιους ποδοσφαιριστές πήρε η… μπάλα των πλειστηριασμών

Άρχισε η χρυσή εποχή για τα LNG Carriers – Το top 10 των Ελλήνων εφοπλιστών