ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:38

Επιτυχής ήταν η έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς ομολόγου, που σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2024. Η πρώτη έξοδος υπό καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας προσέλκυσε νέα και σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια και η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ. 

Το επιτόκιο κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν, καθώς διαμορφώθηκε κοντά στο 3,45%. Ο σχεδιασμός ήταν η άντληση 3 δισ. με την έκδοση του ομολόγου λήξης 15 Ιουνίου 2034 και τελικά επιτεύχθηκε άντληση 4 δισ.

Το Ελληνικό Δημόσιο αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία της υψηλής ζήτησης για κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, μετά την αναβάθμιση της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, πριν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων.

Η Ελλάδα βγήκε και αυτή για δανεισμό, καθώς μέσα στον μήνα βγήκαν για δανεισμό από τις αγορές σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις πριν τη στροφή της ΕΚΤ σε πολιτική μείωσης των επιτοκίων.

Στην Ελλάδα έχουν προηγηθεί επανεκδόσεις υφιστάμενων ομολόγων.

Σύμβουλοι της νέας  έκδοσης ήταν οι Alpha Bank SA, Barclays Plc, Citigroup Inc., Commerzbank AG, Nomura Holdings Inc. και Societe Generale SA.

Όπως έχει γνωστοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ στην ετήσια στρατηγική του για το 2024, το Ελληνικό Δημόσιο θα «σηκώσει» 8 με 10 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών λίγο κάτω από 19 δισ. ευρώ – στόχος που φαίνεται εφικτός, λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος μακροπρόθεσμων και ποιοτικών επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα που πλέον έχουν ενταχθεί στους διεθνείς δείκτες. Η χώρα μας θέλει να μειώσει το καθαρό χρέος, με στόχο το 152% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το 2024 από 160% πέρυσι, όπως είχε δηλώσει αρμόδια πηγή τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Νομίζω ότι η δημοσιονομική πρόβλεψη και πορεία (σσ των ελληνικών ομολόγων ) είναι αρκετά καλή», δήλωσε ο Γκρεγκ Πίτερς, συν-επικεφαλής επενδύσεων στην PGIM Fixed Income, όπως μετέδωσε χθες το Bloomberg.. «Είναι δύσκολο να προβάλουμε το επιχείρημα ότι η αγορά ομολόγων είναι φθηνή, αλλά νομίζω ότι βρίσκεται σε αρκετά καλό σημείο».

Η συγκυρία κρίνεται ευνοϊκή, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 3,28% (σε σύγκριση με επίπεδα άνω του 13% πριν από λιγότερο από 10 χρόνια) ή περίπου 100 μονάδες βάσης πάνω από το γερμανικό (σε χαμηλό 26 μηνών). Το spread έναντι του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας είναι στις 15 με 20 μ.β. περίπου, ενώ το spread έναντι του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου καταγράφεται σε αρνητικά επίπεδα από το Μάιο του 2023 και στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 ήταν περίπου στις -50 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε τρεις εκδόσεις, με 5ετή και 15ετή ομόλογα πλην του 10ετούς, συνολικής αξίας 9,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις επανεκδόσεις, το συνολικό ποσό που αντλήθηκε έφτασε τα 11,5 δισ. ευρώ. Η ζήτηση για το 2024 εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη υψηλότερη σε σχέση με το 2023, καθώς τώρα υπάρχουν νέοι αγοραστές.

Δημοσιονομική πειθαρχία

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και S&P Global Ratings αναβάθμισαν το χρέος της Ελλάδας στα τέλη του περασμένου έτους, ανοίγοντας την πόρτα σε μια επενδυτική δεξαμενή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα ομόλογα της χώρας μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους. Με την οικονομία της να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε αξιοποίηση κρατικών  περιουσιακών στοιχείων. Η Moody’s που θεωρείται ο πιο «σκληρός» οίκος στις αξιολογήσεις του, απέχει μόλις μια βαθμίδα από το Investment Grade μετά από αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Χρεώσεις ακόμη και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα ετοιμάζουν οι πάροχοι για τα σταθερά συμβόλαια

Golden Visa: Σε τι ακίνητα και σε ποιες περιοχές στρέφονται τώρα οι ξένοι αγοραστές

Ιοί-ζόμπι «ξυπνούν» από τον πάγο στη Σιβηρία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ