Μισό… βήμα πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βρίσκεται η Ελλάδα, μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της αξιολόγησης (BB+, θετικό outlook) από τον Standard & Poor’s, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές -παρά τον σκόπελο των επερχόμενων εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο ότι, το πρωί της Δευτέρας, η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχωρεί κατά 7,5 μονάδες βάσης και κατέρχεται στο 4,24%, απέχοντας παρασάγγας από τα πρόσφατα υψηλά του 5%. Την ίδια στιγμή, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου, περιορίζονται κάτω των 180 μονάδων βάσης (175 μ.β.).

Η πορεία των ελληνικών spreads το τελευταίο 6μηνο

Για να γίνει αντιληπτή η θετική αύρα που περιβάλλει τα ελληνικά ομόλογα, αξίζει να αναφερθεί ότι η απόδοση των ιταλικών τίτλων, οι οποίοι βρίσκονται σταθερά στην επενδυτική βαθμίδα, ανέρχεται στο 4,33%, με τα spreads να φθάνουν στις 186 μονάδες βάσης. Εν ολίγοις, το ιταλικό δημόσιο, αυτήν την στιγμή, δανείζεται ελαφρώς ακριβότερα σε σχέση με την Ελλάδα.

Η πορεία των ιταλικών spreads το τελευταίο 6μηνο

Αυτό πιστοποιεί ότι για τις αγορές και τους επενδυτές, η χώρα μας στην ουσία έχει ήδη ανακτήσει το πολυπόθητο investment grade, κάτι το οποίο και τυπικά θα επικυρωθεί μετά το πέρας της εκλογικής περιπέτειας και τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Ο ρυθμός και το βάθος των μεταρρυθμίσεων, κατά την άποψή μας, θα εξαρτηθούν τελικά από την αποφασιστικότητα της επόμενης κυβέρνησης, η οποία θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές. Στις προβλέψεις μας υποθέτουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση» αναφέρεται, ενδεικτικά, στο πρόσφατο report του S&P.

Οι επόμενες ευκαιρίες…

Η επόμενη ευκαιρία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έρχεται στις 9 Ιουνίου, δηλαδή λίγο μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου και λίγο πριν τις δεύτερες (αν χρειαστούν) κάλπες της 2ας Ιουλίου. Τότε είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του Fitch, ο οποίος επίσης διατηρεί την Ελλάδα σε απόσταση – αναπνοής από το investment grade.

Στις 8 Σεπτεμβρίου ακολουθεί ο χρησμός του καναδικού DBRS, ο οποίος θεωρείται ο μικρότερος από τους «σημαντικούς» οίκους αξιολόγησης. Στις 15 Σεπτεμβρίου, δε, είναι η σειρά του Moody’s, ο οποίος ωστόσο, διατηρεί την Ελλάδα σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους και επομένως, απαιτούνται περισσότερες από μία αναβαθμίσεις για την επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία.

Τέλος, στις 20 Οκτωβρίου και στην 1η Δεκεμβρίου έπονται οι Standard & Poor’s και Fitch, αντίστοιχα, οι οποίοι θα ρίξουν την αυλαία των φετινών αξιολογήσεων, με την ευχή όλων μέχρι το τέλος του 2023 η πιστοποίηση του investment grade να έχει επιστρέψει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ανεξαρτήτως του πότε ακριβώς τα ελληνικά ομόλογα θα θεωρούνται και πάλι επενδύσιμα, κάτι το οποίο έχουν απολέσει από το μακρινό 2010, είναι σίγουρο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επαναφέρει την Ελλάδα στα «ραντάρ» αρκετών funds.

Μην ξεχνάμε ότι πολλά επενδυτικά ταμεία έχουν ως όρο στο καταστατικό τους, να μην τοποθετούν κεφάλαια σε οικονομίες, οι οποίες δεν αξιολογούνται ως επενδύσιμες. Επομένως, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αυτόματα θα «ξεκλειδώσει» μια σημαντική ροή κεφαλαίων προς τη χώρα μας.

Κι αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, εφόσον η Ελλάδα υπερβεί τον σκόπελο των εκλογών, χωρίς περιπέτειες και άσκοπες χρονοτριβές.

Η ευνοϊκή συγκυρία

Φυσικά, το θετικό momentum στα ελληνικά ομόλογα ευνοείται κι από την προσδοκία ότι οι κεντρικές τράπεζες στις δύο όχθες του Ατλαντικού σταδιακά θα ολοκληρώσουν την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, δίνοντας πολύτιμες ανάσες στην οικονομία και περιορίζοντας τον κίνδυνο της ύφεσης.

Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τους αναλυτές, θα προχωρήσει σε μια σωρευτική αύξηση μόλις των 75 μονάδων βάσης, προτού κηρύξει το τέλος της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων.

Από την πλευρά της, η Federal Reserve στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει μια μικρή παρέμβαση των 25 μονάδων βάσης στις αρχές Μαΐου, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει τη σταδιακή περικοπή των επιτοκίων.

Επομένως, όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην κορύφωση της εποχής του «ακριβού χρήματος», τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ωφελώντας μεταξύ άλλων και την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα

Τα τρία μετά-Πάσχα γκάλοπ, η κόντρα του Καμπουρίδη, το deal Σταθόπουλου-Σόλακ και το μέρισμα της Εθνικής

Σκάνδαλο Theranos: Το μαρτύριο της φυλακής για την Ελίζαμπεθ Χολμς που έστησε τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία

Επιστροφές φόρου: «Ζεστό χρήμα»  άμεσα για 1 στους 5 φορολογούμενους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ