search icon

Αγορές

O «Mr Big Short» ποντάρει στην Alibaba – Διπλασίασε το στοίχημά του

Κόντρα στην ευρύτερη τάση των hedge funds

Λάτρης της Κίνας αποδεικνύεται ο Μάικλ Μπέρι, ο διάσημος διαχειριστής κεφαλαίων του «The Big Short», ο οποίος έσπευσε να αυξήσει τις τοποθετήσεις του στους «γίγαντες» του ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας, δηλαδή την Alibaba και την JD.com.

Κι αυτό, κόντρα στην ευρύτερη τάση των hedge funds, τα οποία σπεύδουν να περικόψουν την έκθεση στον ασιατικό «γίγαντα».

Αυτήν την στιγμή, στο χαρτοφυλάκιο της Scion Asset Management του Μπέρι, οι δύο κινεζικές μετοχές έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, αντιπροσωπεύοντας το 20% των συνολικών επενδύσεων.

Το υψηλό ποντάρισμα εδράζεται, μεταξύ άλλων, αφενός στην ανάκαμψη των δύο εταιρειών από την πανδημική κρίση, αφετέρου στην επιβίωση από τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Ο Μπέρι είναι ευρέως γνωστός ως ο άνθρωπος που προέβλεψε τη μεγάλη κρίση στα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ -μια ιστορία που μεταφέρθηκε και στο Χόλυγουντ μέσω της ταινίας «The Big Short».

Ο ίδιος, μέσα στα τελευταία δύο τρίμηνα, διπλασιάσει τις μετοχές της Alibaba σε 10 εκατ. δολάρια, ενώ τριπλασίασε το μερίδιο που διατηρεί στην JD.com σε 11 εκατ. δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, τα hedge funds κινήθηκαν αντίρροπα, ξεπουλώντας 4 εκατ. μετοχές της JD.com, αξίας 451 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα, η συνολική έκθεση των hedge funds στην Κίνα έχει μειωθεί πλέον στο 10,5% από 13,3% τον Ιανουάριο, όπως αναφέρεται στα αρχεία της Goldman Sachs.

Μοιραία, λοιπόν, η JD.com έχει απολέσει το 32% της αξίας της από τις αρχές του έτους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ η Alibaba είναι σχεδόν αμετάβλητη, παρά την ιστορική αναδιάρθρωση του ομίλου (μετασχηματισμός σε εταιρεία συμμετοχών).

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία του α’ τριμήνου είναι απογοητευτικές, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους. Έτσι, για παράδειγμα, η Alibaba αναμένει μια οριακή αύξηση των πωλήσεων κάτω του 3%.

Πάντως, ο Μάικλ Μπέρι θεωρεί ότι οι φόβοι για την Κίνα είναι υπερβολικοί και εξακολουθεί να βλέπει μεγάλες προοπτικές στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμα

Ο Ερντογάν… ξανάρχεται (ξεσαλωμένος), το μισοάδειο ποτήρι του ΠΑΣΟΚ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ο Ντομίνγκο στην Κρήτη και η Six Senses στους Πεταλιούς

Deutsche Bank: Επιβεβαιώνει την καλή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς – Στα €3 η τιμή στόχος

Άλεξ Μπάλντοκ: Πώς η Κωτσόβολος εξελίχθηκε σε στήριγμα για το βρετανικό όμιλο Currys

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version