Αγορές

O Τραμπ αναρρώνει, η Wall Street ζαλίζεται

  • newsroom


Συνεδρίαση για γερά νεύρα η χθεσινή μετά τα tweets του Ντόναλντ Τραμπ που γκρέμισαν τους δείκτες - Γιατί ο αμερικανός Πρόεδρος ζάλισε τη Wall - Wall Street: Άνοδος άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones

Οι αμερικανικές μετοχές έκαναν απότομη βουτιά την Τρίτη, αμέσως μετά τα tweets του Ντόναλντ Τραμπ με τα οποία ουσιαστικά τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις για το απαραίτητο, νέο πακέτο τόνωσης για την πληττόμενη από τον κορωνοϊό οικονομία των ΗΠΑ.

Αν και ξεκίνησε με κέρδη τη συνεδρίαση, ο δείκτης S&P 500 έπεσε απότομα, κλείνοντας 1,4% χαμηλότερα. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 1,6%.

Η ανατροπή ακολούθησε την ανακοίνωση  Τραμπ ότι σταματά τις διαπραγματεύσεις και θα καθυστερήσει το νέο πακέτο επέκτασης της δημοσιονομικής στήριξης των αμερικανών για μετά τις εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.

«Έχω δώσει οδηγίες στους εκπροσώπους μου να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι τις εκλογές, όταν, αμέσως μετά τη νίκη, θα εγκρίνουμε ένα μεγάλο νομοσχέδιο τόνωσης που εστιάζει στους εργατικούς Αμερικανούς και τις μικρές επιχειρήσεις», έγραψε στο Twitter.

Ακαριαία αντέδρασε και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου με σημαντική πτώση (υποχώρησε περίπου 4 μονάδες βάσης στο 0,75%) και παράλληλη αύξηση της τιμής του. .

Η αγορά απογοητεύτηκε καθώς, μέχρι τα «μοιραία τουίτς», τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο εξέπεμπαν θετικά μηνύματα, υποδηλώνοντας ότι έφτασαν σε μια συμφωνία.

Χωρίς διαπραγματεύσεις για νέο πακέτο τόνωσης όμως η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει επικίδυνα κενά αέρος. Χωρίς επέκταση του δημοσιονομικού δεκανικίου πολλά αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από εστιατόρια σε αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία, θα αντιμετωπίσουν τεράστια οικονομική πίεση της επόμενες εβδομάδες.

Ο Τζέι Πάουελ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, και οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποίση προειδοποίησαν ότι η έλλειψη κυβερνητικής υποστήριξης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της Αμερικής από την πανδημία. Ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών ομίλων έπληξαν επίσης με την κίνηση του προέδρου.

Ανατροπή στην ανατροπή

Όμως την Τρίτη το απόγευμα, ο κ. Τραμπ φάνηκε να υποχωρεί από τη θέση της πλήρους εγκατάλειψης των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος έκανε ξεχωριστές εκκλήσεις για τους νομοθέτες να εγκρίνουν πρόσθετη χρηματοδότηση για αεροπορικές εταιρείες για να αποτρέψουν χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας, περισσότερη βοήθεια σε μικρές επιχειρήσεις και άμεσες κρατικές πληρωμές αξίας έως 1.200 δολαρίων για τα περισσότερα άτομα.

«Αν μου έστειλαν ένα αυτόνομο λογαριασμό για τα Τονωτικά Τσέκ (1.200 $), θα πάνε αμέσως στους υπέροχους ανθρώπους μας. Είμαι έτοιμος να υπογράψω τώρα. Ακούς Νάνσυ; ” έγραψε σε ένα tweet, απευθυνόμενος στη Νάνσι Πελόζι, τη Δημοκρατική Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το αδιέξοδο ωστόσο παραμένει καθώς οι Δημοκρατικοί δε θα ενέκριναν ποτέ ένα μίνι πακέτο που θα είχε μόνο επιταγές σε αμερικανούς, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προεκλογικό δώρο για τον αμερικανό Πρόεδρο και θα αύξανε τις πιθανότητες επανεκλογής του.