(Last upd 21.50)

Έντονες διακυμάνσεις παρατηρούνται στους δείκτες των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ περί πληθωρισμού και αυξήσεις των επιτοκίων, ενόσω οι ομολογιακές αποδόσεις φθάνουν μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο του 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones αυτήν την ώρα χάνει 209 μονάδες κατά 0,61%και διαμορφώνεται στις 33.457 μονάδες. Συγχρόνως, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει πτώση στο 0,79% και τις 4.281 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει 0,88% και τις 13.201 μονάδες.

Οι επενδυτές αποτιμούν τα σχόλια του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης, ο οποίος έδωσε σήμα για αυξήσεις επιτοκίων. Ακόμη, ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρόσφατες ενδείξεις υποχώρησης που παρουσιάζει ο πληθωρισμός και δήλωσε ότι η επιβράδυνση των τιμών δεν είναι ακόμη αρκετή ώστε να γίνει λόγος για τάση, και πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι αποφασιστική στη δέσμευσή της για περιορισμό του πληθωρισμού στο 2%.

Οι σημερινές διακυμάνσεις συνιστούν απόρροια της νέας εκτίναξης στο κόστος δανεισμού, καθώς η απόδοση του 10ετούς τίτλου αναρριχάται άνω του 4,9% για πρώτη φορά από το 2007 (υψηλό 16ετίας) και βρίσκεται στο 4,983%, δηλαδή σε απόσταση – αναπνοής από το κρίσιμο όριο του 5%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου κυμαίνεται σταθερά στο 5,22%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, ενώ το κόστος δανεισμού στην 5ετία φθάνει στο 4,937% (ένα επίπεδο το οποίο αγνοούταν από το 2007).

Η ανάφλεξη στο κόστος δανεισμού (οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα των τιμών στην αγορά ομολόγων), έρχεται ως απόρροια των νέων μακροοικονομικών στοιχείων, τα οποία εντείνουν την ανησυχία για την επιτοκιακή πορεία της Federal Reserve.

Είναι ενδεικτικό ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, οι οποίες ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, κατήλθαν κάτω των 200.000 (198.000 για την ακρίβεια), σε ακόμη μία ένδειξη της ανθεκτικότητας της αμερικανικής οικονομίας, παρά τις σφιχτές πιστωτικές συνθήκες.

Αυτή η ανθεκτικότητα, όπως είναι λογικό, αφενός συντηρεί τις πληθωριστικές πιέσεις, αφετέρου επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αναλυτές δεν αποκλείουν η Federal Reserve είτε να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων ή να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία ανέρχονται στο 5,25% – 5,50%, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές της δεκαετίας του ‘00.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές εστιάζουν και στα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, τα οποία κατά κύριο λόγο αποδεικνύονται ισχυρότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Για παράδειγμα, η μετοχή της Netflix κάνει ράλι άνω του 13%, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε επίπεδα υψηλότερα του αναμενόμενου, ενώ οι νέες εγγραφές κατέγραψαν σημαντική άνοδο.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η μετοχή της Tesla υποχωρεί κατά σχεδόν 7%, λόγω των αδύναμων εσόδων και κερδών του γ’ τριμήνου, τα οποία ανήλθαν σε 23,3 δισ. δολάρια και 0,66 δολάρια ανά μετοχή, αντίστοιχα. Πρόκειται, πάντως, για την πρώτη φορά από το 2019 που η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η μετοχή της Peloton, τέλος, διολισθαίνει κατά σχεδόν 6,5%, μετά την απόφαση της Bank of America να υποβαθμίσει τη σύσταση σε underperform, επικαλούμενη τον μειωμένο αριθμό των ενεργών χρηστών.

Διαβάστε ακόμα

Τα γαμοπίλαφα της Νέας Υόρκης, ο λάκων υπουργός και τα χτυποκάρδια των servicers, το «beef» του Μαξίμου για το ΤΧΣ και ο Βακάκης στα κεραμίδια

Citi: H Ελλάδα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή από τον οίκο S&P

Το πλάνο ανάπτυξης της Jumbo εν μέσω αναταράξεων και τα μελλοντικά μερίσματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ