Αισιόδοξο κλίμα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάτι που αποτυπώθηκε και στους δείκτες με την έναρξη της νέας εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές θεωρούν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο. Μάλιστα, η κατεύθυνση των μακροοικονομικών στοιχείων δεν αποκλείει την πιθανότητα η ΕΚΤ να προλάβει τελικά τη Fed προχωρώντας πρώτη σε αντιστροφή της πολιτικής της.

Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,47% φτάνοντας τις 508 μονάδες, καλύπτοντας έτσι μέρος των απωλειών της περασμένης εβδομάδας, της χειρότερης για το δείκτη φέτος, με συνολικές απώλειες ύψους 1,2%. Μάλιστα, αν και οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν ο μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης στις τιμές των μετάλλων.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άλμα ύψους 0,79% φτάνοντας στις 18.318 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,72% στις 8.119 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε αύξηση 0,41% και τις 7.943 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,90% αγγίζοντας τις 34.315 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.911 μονάδες ανεπαίσθητα μειωμένος κατά 0,04%.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πως η ΕΚΤ, κατά τη συνεδρίαση της την Πέμπτη, θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής. Όμως, θεωρούν βέβαιο ότι η συνεδρίαση του Ιουνίου θα φέρει την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων, καθώς η εικόνα των οικονομιών παραμένει αναιμική και ο πληθωρισμός διατηρείται σε καθοδική τροχιά. Μάλιστα, για το Μάρτιο ο δείκτης υποχώρησε άνω του αναμενόμενου στο 2,4%.

Βέβαια, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει πως, από κει και πέρα, το συμβούλιο θα κινηθεί προσεκτικά με αργές και μετριοπαθείς μειώσεις των επιτοκίων, θέλοντας να βεβαιωθεί πως δεν θα αιφνιδιαστεί από τυχόν αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Όμως, η προοπτική αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης φαίνεται, άνευ συγκλονιστικού απροόπτου, να έχει «κλειδώσει», δίδοντας… ανάσες στις αγορές.

Βέβαια, η αναζωπύρωση του ράλι στα καύσιμα δημιουργεί εύλογο προβληματισμό σε κυβερνήσεις και τραπεζίτες, δεδομένου πως οι περισσότεροι αναλυτές δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πιθανότητα σημαντικής αποκλιμάκωσης των τιμών.

Σήμερα οι πετρελαϊκές τιμές υποχώρησαν από τα υψηλά εξαμήνου που άγγιξαν την περασμένη εβδομάδα, μετά την είδηση ότι το Ισραήλ απέσυρε στρατεύματα από τη νότια Γάζα, όμως ουσιαστικά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η τιμή του Brent σημείωσε κάμψη κατά 1,14%, όμως στα 90,14 δολάρια παραμένει σταθερά πάνω από το όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι. Αντιστοίχως το αμερικανικό WTI διολίσθησε κατά 0,93% στα 86,10 δολάρια, ήτοι σταθερά πάνω από το όριο των 86 δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα αμφότεροι οι δείκτες κέρδισαν πάνω από 4% λόγω της ανησυχίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι ίδιοι φόβοι έχουν οδηγήσει την τιμή του χρυσού σε νέα ιστορικά υψηλά, με το πολύτιμο μέταλλο να λειτουργεί σαν ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές και όχι μόνο.

Στους τελευταίους εντάσσονται και οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες, καθώς έγινε γνωστό ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αγόρασε άλλες 160.000 ουγγιές χρυσού για να ενισχύσει τα αποθέματα της, μέσα στο Μάρτιο, ενώ σε αγορές χρυσού έχουν προχωρήσει ακόμη η Τουρκία, η Ινδία, το Καζακστάν και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Έτσι, ο χρυσός άγγιξε ένα ακόμη ρεκόρ σήμερα, έως και στα 2.353 δολάρια την ουγγιά, αν και σταδιακά έχασε κάποια κέρδη, γύρω στα 2.346 δολάρια, με ελαφρά άνοδο 0,05%.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σταθεροποιητικά εν αναμονή των νεότερων στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη. Έτσι, ο δείκτης δολαρίου έχασε 0,11% στο 104,18 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0849 με το ευρώ να κερδίζει 0,14%.

Διαβάστε ακόμη   

Στουρνάρας: Με ρυθμό 2,3% θα «τρέξει» η οικονομία το 2024 – Οι πηγές ανησυχίας και οι προτάσεις πολιτικής (vid)

Project Voria: Εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ οι περιβαλλοντικοί όροι για την επένδυση των €250 εκατ. στο Μαρούσι

ΥΠΕΝ: Οι 10 μεταρρυθμίσεις για ενεργειακό κόστος, αυθαίρετα, ρευματοκλοπές – Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ