Εικόνες από άλλες, ένδοξες εποχές βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι επαγγελματίες της χρηματιστηριακής αγοράς. Το ασύλληπτο ράλι που ξεκίνησε από τις αρχές Νοεμβρίου στο Χρηματιστήριο, παρά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που επεβλήθησαν σχεδόν την ίδια περίοδο, προκάλεσε ένα επενδυτικό ντελίριο ενεργοποιώντας κωδικούς που είχαν παραμείνει ανενεργοί για καιρό και προσελκύοντας παράλληλα σημαντικές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, με απόδοση +36%, κατέγραψε στο διάστημα αυτό την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως σε επίπεδο βασικού δείκτη. Οι πέντε τελευταίες εβδομάδες ήταν οι καλύτερες της τελευταίας 25ετίας για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, ενώ οι 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συνιστούν ρεκόρ που μόνο στο μακρινό 1997 είχε επαναληφθεί.

Στο διάστημα αυτό πρωτοστάτησαν οι τραπεζικές μετοχές που προσέλκυσαν και το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Από τις 19 Νοεμβρίου, οπότε ξεκίνησε το ανοδικό σερί των 14 συνεχόμενων συνεδριάσεων, η Εθνική Τράπεζα πέτυχε απόδοση 36%, η Alpha Bank 28%, η Eurobank 23% και η Πειραιώς 20%. Βαριά χαρτιά όπως ο ΟΠΑΠ, η Aegean, η Lamda Development, η Motor Oil, η Mytilineos απορρόφησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον και οδηγήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, ενώ σημαντικό μερίδιο της ανόδου διαχύθηκε στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αλλά και στην «περιφέρεια».

Υψηλά δεκαμήνου

Ο Γενικός Δείκτης πέτυχε τις προηγούμενες συνεδριάσεις να προσεγγίσει υψηλά δεκαμήνου και ενδοσυνεδριακά κινήθηκε πάνω από τις 800 μονάδες (804,58 μονάδες) και πλέον η απόδοση του Χρηματιστηρίου από την αρχή του έτους έχει διαμορφωθεί στο -15%. Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα, μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήδη έχουν πετύχει εξαιρετική απόδοση, πρωτίστως η ΔΕΗ (+67%) και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+66%), ενώ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Πλαστικά Θράκης (+83%) και η Παπουτσάνης (+42%). «Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι την άνοδο αυτή προκάλεσαν εντολές από το εξωτερικό. Στο ταμπλό μπήκε φρέσκο χρήμα κυρίως από ξένα επενδυτικά κεφάλαια που μέχρι πρότινος τηρούσαν στάση αναμονής», αναφέρουν χρηματιστές.

Υποτιμημένη η αγορά

Τι προκάλεσε, όμως, αυτή την ευφορία στο Χρηματιστήριο; Το έναυσμα της ανόδου δόθηκε στις 9 Νοεμβρίου, όταν και έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις για την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Την ημέρα εκείνη το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατέγραψε την υψηλότερη άνοδο διεθνώς (+11,46%), αποτυπώνοντας το κλίμα αισιοδοξίας για μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά τον εφιάλτη του COVID-19.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να καταγραφεί ότι μέχρι τότε το Χ.Α. κατείχε αρνητική πρωτιά με απώλειες που είχαν φτάσει έως και το 35% από την αρχή του χρόνου, όταν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές και οι υπόλοιπες αναδυόμενες κινούνταν συντηρητικά πτωτικά. Γιατί; Λόγω της μεγάλης εξάρτησης του εγχώριου ΑΕΠ από τον τουρισμό, οι διαχειριστές κεφαλαίων, όταν ξέσπασε το πρώτο μεγάλο κύμα του ιού, είχαν ενσωματώσει στα μοντέλα τους δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Με την Ελλάδα να έχει επίσης εφαρμόσει ορθώς ένα σκληρό lockdown, αυτό είχε αποτυπωθεί άμεσα στο Χ.Α.

Η υπερβολή στην πτώση, κατά πολλούς, έφερε και την υπερβολή στην άνοδο των τελευταίων εβδομάδων. Αυτή, όμως, είναι μια επιφανειακή ανάγνωση για την αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο. Πλέον οι ξένοι βλέπουν ένα συμπαγές «Greek recovery play» στο Χρηματιστήριο, προεξοφλούν δηλαδή ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας στη μετά COVID περίοδο θα είναι ταχύτερη του αναμενομένου. Επιπλέον, υφίστανται συγκεκριμένοι παράγοντες που αφενός συνηγορούν στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά παραμένει υποτιμημένη, αλλά και ότι το αφήγημα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας διατηρείται στέρεο. Οι βασικοί παράγοντες που συνηγορούν σε αυτό είναι:

  • Η αναβάθμιση-έκπληξη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s στις αρχές Νοεμβρίου ήταν καταλυτική. Καίτοι η ύφεση αναμένεται σημαντική για το 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021 λόγω πανδημίας – lockdown, η ανάκαμψη στη συνέχεια αναμένεται να είναι ισχυρή. Τα προσωρινά στοιχεία, πάντως, προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση, ενώ υπάρχουν προβλέψεις για νέες αναβαθμίσεις.
  • Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων υποστηρίζουν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και ενισχύουν τη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα που πλέον κινούνται σε αρνητικά επίπεδα.
  • Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η Ελλάδα είναι ο βασικός ωφελημένος της συμφωνίας, με τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην εγχώρια οικονομία και θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη το 20201 και ακόμη περισσότερο το 2022.
  • Οι θετικές προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των τραπεζών και η διατήρηση, παρά την πανδημία, της ολοκλήρωσης σημαντικών επιχειρηματικών deals.

Τα… βιβλία των θεσμικών

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, χρηματιστηριακά στελέχη εκτιμούν ότι μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων θα ακολουθήσουν μια απολύτως λογική διόρθωση και πιθανότατα συσσώρευση σε επίπεδα κάτω των 800 μονάδων, κάτι που ήδη αποτυπώθηκε. Ωστόσο, οι ίδιοι σημειώνουν ότι η τάση παραμένει ισχυρά ανοδική, αν και οι επόμενες εβδομάδες παραδοσιακά στα χρηματιστήρια κινούνται σε ηπιότερους ρυθμούς. Εως τα μέσα Δεκεμβρίου τα περισσότερα funds κλείνουν τα βιβλία τους και οι διαχειριστές κεφαλαίων τηρούν ευλαβικά το έθιμο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, ακόμη και σε περιβάλλον COVID.

Παρότι η δραστηριότητα στο Χ.Α. πιθανώς να ατονήσει, όσοι έμειναν εκτός ράλι πλέον παραμονεύουν σε διορθώσεις στο ταμπλό για να τοποθετηθούν σε ελκυστικότερα επίπεδα τιμών και όσοι απολαμβάνουν τους καρπούς της διορατικότητάς τους αναζητούν νέους πιθανούς στόχους για να κατευθύνουν μέρος των κερδών τους.

Τι εκτιμούν στελέχη της αγοράς

«Χάσαμε την άνοδο ή υπάρχει και συνέχεια;»: αυτό είναι το ερώτημα που μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα τις συζητήσεις μεταξύ επενδυτών και επαγγελματιών της αγοράς

Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος , διευθύνων σύμβουλος Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ: «Το Χ.Α. έχει τη δυνατότητα να υπεραποδώσει»

Η εντυπωσιακή άνοδος του Χρηματιστηρίου, καταγράφοντας μάλιστα 14 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, θεωρούμε ότι ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς και το κόστος δανεισμού αυτής, σε συνδυασμό με την εν αναμονή έναρξη εμβολιασμών για τον COVID-19, αποτελούν ισχυρό καταλύτη αισιοδοξίας σε ένα χρηματιστήριο όπου η οικονομία της χώρας όπου ανήκει εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από τον τουρισμό.

Επιπροσθέτως, η αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων καθώς και η ρευστότητα που αναμένεται να εισέλθει στην αγορά ωθούν το Χ.Α. στην προεξόφληση σημαντικών ποσοστών ανάπτυξης της οικονομίας.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την εφαρμογή δομημένων προγραμμάτων διαχείρισης των NPLs και της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών καθώς και την αντιστροφή των οικονομικών αποτελεσμάτων μεγάλων εταιρειών όπως η ΔΕΗ. Για το προσεχές χρονικό διάστημα δεν θα μας αιφνιδίαζε μια πιθανή διόρθωση της αγοράς, ειδικά προς το τέλος του χρόνου, παραμένουμε όμως θετικοί για το 2021, θεωρώντας μάλιστα ότι το Χ.Α. έχει τη δυνατότητα να υπεραποδώσει έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

 

Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης Beta ΑΧΕΠΕΥ: «Οι μικροεπενδυτές ανακαλύπτουν και πάλι το Χ.Α.»

Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου στις 9 Νοεμβρίου έδωσε το σύνθημα για την αντιστροφή της πτωτικής εικόνας στην εγχώρια αγορά. Η αγορά του Χ.Α. επί μακρό χρονικό διάστημα φαινόταν αποκομμένη από τις εξελίξεις και τις τάσεις που επικρατούσαν σε άλλες διεθνείς αγορές παρά την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε κρούσματα και θανάτους που είχε η χώρα μας.

Η αισιοδοξία που δημιούργησε η ανακοίνωση του εμβολίου, σε συνδυασμό με το πακέτο βοήθειας των 32 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., έφεραν πίσω τους επενδυτές στην ελληνική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νοέμβριος έκλεισε με εισροές ξένων επενδυτών διακόπτοντας ένα σερί 11 μηνών με εκροές, ενώ και η θεσμική διαχείριση των μετοχικών αμοιβαίων είδε το ενεργητικό της να αυξάνεται λόγω των σημαντικών εισροών που παρατηρήθηκαν από τη στιγμή της ανακοίνωσης του εμβολίου.

Η έως τώρα άνοδος των μετοχών μπορεί να περιέχει σπάνια στατιστικά φαινόμενα διαδοχικών θετικών συνεδριάσεων ή εβδομάδων, δεν μπορεί ωστόσο να χαρακτηριστεί «φούσκα» σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών που διαμορφώνουν τους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Η συνέχεια σίγουρα θα είναι διαφορετική από αυτή που μας είχε συνηθίσει η αγορά έως τον Νοέμβριο, καθώς οι μικροεπενδυτές ανακαλύπτουν και πάλι το Χρηματιστήριο, υπάρχει και ροή νέου χρήματος αλλά και ανάκαμψη των αιτήσεων για άνοιγμα νέων κωδικών. Σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η μηδενική απόδοση που δίνουν οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Το απόλυτο χάος στις ταχυμεταφορές

Βγαίνουν από τον «πάγο» οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες μετά από 10 χρόνια

Δανία – Κορωνοϊός: Και νέα απειλή από τα… zombie μινκ