Αγορές

Πετρέλαιο: Έναρξη εβδομάδας εν μέσω πιέσεων και απώλειες 3%

  • newsroom


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να συμφωνήσει να επεκταθούν οι μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+

Με βαριές απώλειες μπήκε στην καινούργια εβδομάδα το πετρέλαιο, επεκτείνοντας εκείνες από την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις ανησυχίες για τη ζήτηση, την ώρα που η αύξηση της παραγωγής της Λιβύης επιταχύνεται.

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε 3%, στα 40,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού διέγραψε 3,1% στα 38,60 δολάρια το βαρέλι.

Και οι 2 τιμές ολοκλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα με απώλειες σχεδόν 2,5%.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε 2 ημέρες το Σάββατο, στη Γαλλία σημειώθηκε νέο ρεκόρ με περισσότερα από 50.000 κρούσματα την Κυριακή, ενώ Ιταλία και Ισπανία επέβαλαν νέους περιορισμούς, για την αναχαίτηση της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Ο αυξανόμενος αριθμός «όχι μόνο επισημαίνει τους κινδύνους που ενέχουν οι άμεσοι περιορισμοί στις μεταφορές, αλλά επίσης υποβαθμίζει τις προσδοκίες για τη ζήτηση μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, Εύγκεν Γουέινμπεργκ.

Από την πλευρά της προσφοράς, η National Oil (NOC) της Λιβύης δήλωσε ότι είχε αρθεί η κατάσταση ανωτέρας βίας που διατηρούσε κλειστό πετρελαιοφόρο πεδίο Ελ-Φιλ.

Η NOC δήλωσε την Παρασκευή ότι η παραγωγή της Λιβύης θα φτάσει το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) σε τέσσερις εβδομάδες, μια ταχύτερη αύξηση από ότι είχαν προβλέψει πολλοί αναλυτές.

«Σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν νέες ανησυχίες για τις προοπτικές ζήτησης, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η αγορά αυτή τη στιγμή είναι η πρόσθετη προσφορά», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην ING.

Ο ΟΠΕΚ+, η συμμαχία του ΟΠΕΚ με χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. bpd τον Ιανουάριο του 2021, μετά τη μείωση ρεκόρ της ημερήσιας παραγωγής νωρίτερα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

«Ο ΟΠΕΚ + πρέπει να φανεί προσεκτικός και να αντιμετωπίσει το ζήτημα των επιπλέον αποθεμάτων που θα εμφανισθούν στην αγορά, διαφορετικά οι μέρες των σχετικά σταθερών τιμών του πετρελαίου θα είναι μετρημένες», υπογράμμισε ο Ταμάς Βάργκα της PVM.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να συμφωνήσει να επεκταθούν οι μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+.

Στις ΗΠΑ, οι πλατφόρμες των εταιρειών ενέργειας αυξήθηκαν τους κατά 5 για να φτάσουν το σύνολο στις 287 την εβδομάδα έως τις 23 Οκτωβρίου, το περισσότερο από τον Μάιο, όπως δήλωσε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes. Οι πλατφόρμες και ο αριθμός τους αποτελούν ένδειξη για τη μελλοντική προσφορά.

Ωστόσο, οι επενδυτές αύξησαν τις καθαρές long θέσεις τους στα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και στα call options κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 20 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, όπως ανέφερε την Παρασκευή η Commodity Futures Trading Commision.

Απόρρητο Απόρρητο