Πτωτικά έκλεισε την τρέχουσα εβδομάδα το πετρέλαιο, ολοκληρώνοντάς την σε αρνητικό έδαφος, οι πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες στις τελευταίες 3 εβδομάδες, καθώς οι ισχυρή πτώση της Τετάρτης συνέβαλαν στο αρνητικό πρόσημο της εβδομάδας αυτής.

Οδεύοντας προς το τέλος του Οκτωβρίου, η αγορά διακατέχεται από ανησυχίες σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, όπως και από την αύξηση της παραγωγής στη Λιβύη.

Η τιμή του μπρεντ έκλεισε στα 41,67 δολάρια το βαρέλι μετά από υποχώρηση 1,9%, ενώ του αργού αποδυναμώθηκε 2,1% στα 39,78 δολάρια το βαρέλι.

«Δεν διαφαίνεται στήριξη από την πλευρά της ζήτησης, εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού αριθμού νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, δήλωσε ο Εύγκεν Ουέινμπεργκ, αναλυτής της Commerzbank. «Στις τιμές ασκείται επίσης πίεση από την πλευρά της προσφοράς».

Η παραγωγή της Λιβύης, η οποία ήταν εκτός λειτουργίας από τον Ιανουάριο εξαιτίας ένοπλων συγκρούσεων, έχει φθάσει στα 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) και θα αυξηθεί περαιτέρω μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Το πετρέλαιο βρήκε κάποια στήριξη από τα σχόλια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν χθες Πέμπτη, ότι η Μόσχα δεν αποκλείει την επέκταση των περικοπών της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, εάν το δικαιολογούν οι συνθήκες της αγοράς.

Ο ΟΠΕΚ+, η συμμαχία που περιλαμβάνει τη Ρωσία και τον ΟΠΕΚ, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. bpd από τον Ιανουάριο του 2021, ως μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού να αυξηθεί σταδιακά η προσφορά περισσότερο, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει.

Ωστόσο, το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η επιβράδυνση της ανάκαμψης της ζήτησης και η αποδυνάμωση των τιμών, έθεσαν το ερώτημα εάν η αύξηση της παραγωγής είναι πρόωρη.

Ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε σε μείωση ρεκόρ της προσφοράς από τον Μάιο, η οποία ανέσυρε τις τιμές από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με αυτή του μπρεντ να κατρακυλάει πέραν των 16 δολαρίων το βαρέλι τον Απρίλιο.