Έπειτα από 2,5 χρόνια κορωνοϊού, η διεθνής κοινότητα καλείται πλέον να διαχειριστεί ακόμη μία κρίση στον τομέα της υγείας, με τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς (ήδη έχουμε τους πρώτους θανάτους στην Ισπανία) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκπέμπει συναγερμό. 

Ωστόσο, αυτή η ανησυχητική κατάσταση φαίνεται ότι έχει και ορισμένους… ευνοημένους. Πρόκειται για τις εταιρείες εμβολίων και φαρμάκων, οι οποίες βλέπουν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους να αυξάνεται διαρκώς. Κι αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα, άρα περισσότερα κέρδη, κάτι που αποτυπώνεται και στο ταμπλό των χρηματιστηριακών αγορών. 

Η βιοτεχνολογική Bavarian Nordic και η φαρμακευτική Siga Technologies είναι μερικές από τις εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με τις μετοχές να κάνουν «τρελά» ράλι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η εταιρεία παροχής ιατρικών εργαλείων Precision System Science.  

Μέχρι στιγμής, κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 70 χώρες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν και οι πρώτοι θάνατοι εκτός Αφρικής (στην Ισπανία). Όλα αυτά ανάγκασαν τον ΠΟΥ να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό, κάτι που έδωσε έξτρα ώθηση στις μετοχές των παραπάνω εταιρειών (και όχι μόνο).  

Το μοναδικό εμβόλιο

«Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος βασίζεται σε έναν μόνο παραγωγό εμβολίων, τη Bavarian Nordic. Με τη ζήτηση να είναι υψηλή, περιμένουμε ότι κι άλλες εταιρείες θα ξεκινήσουν την έρευνα και την παραγωγή» σημειώνει το Straits Investment Holdings Pte από τη Σιγκαπούρη.  

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η μετοχή της Bavarian Nordic έχει τριπλασιαστεί από τον Μάιο έως σήμερα, με τις κυβερνήσεις να παραγγέλνουν σωρηδόν εμβόλια από τη δανέζικη εταιρεία. Άλλωστε, πρόκειται για το μοναδικό εγκεκριμένο εμβόλιο κατά τις ευλογιάς των πιθήκων.  

Οι αναλυτές της Citigroup, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, έχουν σπεύσει να αυξήσουν κατά 20% την τιμή – στόχο, χωρίς να αποκλείουν περαιτέρω άνοδο, εφόσον οι παραγγελίες συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό. 

Bavarian shares have tripled from a low in May

Φάρμακα και τεστ

Το ίδιο όμως, ισχύει και για τις εταιρείες, οι οποίες ειδικεύονται στη θεραπεία του ιού, όπως για παράδειγμα η Siga Technologies, η οποία παράγει το φάρμακο Tpoxx. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει διπλασιαστεί, καθώς το φάρμακο είναι εγκεκριμένο σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η Chimerix, παράλληλα, διαθέτει το φάρμακο Tembexa, ενώ η Emergent παράγει το εμβόλιο ACAM200, το οποίο χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις ευλογιάς των πιθήκων. Όλες οι παραπάνω εταιρείες αποτελούν τους μεγάλους κερδισμένους από την απόφαση του ΠΟΥ να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό, επισημαίνει ο Boris Peaker, αναλυτής της Cowen Inc.  

Στο μεταξύ, όφελος έχουν και διάφορες άλλες εταιρείες, οι οποίες παράγουν τεστ κι άλλα ιατρικά εργαλεία. Ενδεικτικά, στην Ιαπωνία, η μετοχή της Precision System, η οποία ειδικεύεται στα τεστ ελέγχου, έχει διπλασιαστεί από τα τέλη Ιουνίου. 

Συνολικά περισσότερες από 30 εταιρίες στην Κίνα έχουν αποκτήσει άδεια από την Ε.Ε. προκειμένου να παρέχουν προϊόντα προστασίας έναντι της ευλογιάς των πιθήκων. Ανάμεσα σ’ αυτές συγκαταλέγονται οι Autobio Diagnostics, Shanghai ZJ Bio-Tech και Daan Gene Co. Shanghai ZJ, οι οποίες «σκαρφάλωσαν» κατά σχεδόν 40% μέσα στον Ιούλιο. 

Διαβάστε επίσης: