Για νέα αποφασιστική κίνηση ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τους αξιωματούχους της Φρανκφούρτης να προλειαίνουν το έδαφος μιας δυναμικής παρέμβασης στην επιτοκιακή πολιτική, ενόσω ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα. 

Η πλειοψηφία του 25μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, άφησε «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο για μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. 

Κι αυτό, κόντρα στις επιφυλάξεις ορισμένων τραπεζιτών, οι οποίοι ανησυχούν ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού θα επισπεύσει τη διολίσθηση της οικονομίας σε καθεστώς ύφεσης. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν συμβάλλουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. 

Σήμερα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 1,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75%. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για μια αύξηση των 75 μονάδων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου (27/10), τότε αυτό σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 2% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5%.  

Τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.  

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί στις «επόμενες αρκετές συναντήσεις» της κεντρικής τράπεζας, ακόμη κι αν η οικονομική δραστηριότητα «επιβραδυνθεί σημαντικά».  

Κάποιοι από τους συναδέλφους της, ήταν ακόμη πιο σαφείς. Ενδεικτικά, ο Martins Kazaks από τη Λετονία και ο Gediminas Simkus από τη Λιθουανία, μιλώντας στo Bloomberg, τάχθηκαν υπέρ της αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης. Το ίδιο έκαναν και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Αυστρίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.  

Ο Εσθονός Madis Muller, από την πλευρά του, σημείωσε ότι επιθυμεί «κάτι παρόμοιο» με τα μέχρι στιγμής βήματα της ΕΚΤ, δηλαδή τις 50 μονάδες του Ιουλίου και τις 75 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φινλανδός Όλι Ρεν. 

Όσον αφορά τον επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Joachim Nagel, παρότι απείχε από τις αριθμητικές αναφορές, απηύθυνε έκκληση για «αποφασιστική δράση».  

Φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φιλίπ Λέιν, ξεκαθάρισε ότι οι εικασίες για το μέγεθος της επόμενης παρέμβασης δεν είναι «ιδιαιτέρως χρήσιμες», ενώ ο Πορτογάλος Mario Centeno τάχθηκε εναντίον των βιαστικών κινήσεων.  

relates to ECB Officials Lay Foundation for Significant October Rate Hike

Από την πλευρά τους, οι traders φαίνεται ότι έχουν καταλήξει, προεξοφλώντας μια αύξηση των 75 μονάδων βάσης στις 27 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης

Σοφία Εφραίμογλου – Η πρώτη γυναίκα Προέδρος του ΕΒΕΑ: Από την οικογενειακή επιχείρηση των παιδικών χρόνων, Πρόεδρος Εμπόρων και Βιομηχάνων

Ελληνοτουρκικά: Επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για τα νησιά του Αιγαίου – Η απάντηση της Αθήνας 

Attica Bank: Τα SOS για την ΑΜΚ των 490 εκατ. ευρώ – Οι βασικοί στόχοι του νέου business plan