(last update 14.00) Έντονα ανοδικά κινείται τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ευρείες αγοραστικές τοποθετήσεις, αφήνοντας οριστικά «πίσω» την πρόσφατη διόρθωση και θέτοντας τις βάσεις για την ανακατάληψη των 1.000 μονάδων. Κάτι, το οποίο έχει να συμβεί από τον… Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή πριν τουλάχιστον οκτώ χρόνια. 

Στο ταμπλό, οι τράπεζες αποτελούν τους βασικούς «πρωταγωνιστές», με τα κέρδη στην Πειραιώς να φθάνουν έως το +5%. Ωστόσο, η αγοραστική διάθεση διαχέεται στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Ενδεικτικά, ΔΕΗ – Lamda DevelopmentΤιτάνα – ΕΥΔΑΠ – Motor Oil – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ διευρύνονται πέριξ του 3%, ενώ η ΕΧΑΕ εκτινάσσεται στο +8%. Η Attica Bank, από την πλευρά της, «πετάει» κοντά στο +30%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αύξηση κατά 2,02% και διαμορφώνεται στις 998,77 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 20 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (979,06 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 16 μονάδες (από 982,25 έως 998,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 55 εκατ. ευρώ. 

Στο «πράσινο» οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο «πράσινο», καθώς τα σενάρια για τα φετινά μερίσματα συντηρούν το ενδιαφέρον των αγοραστών, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να βρίσκεται στο +3,10% και τις 747 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, αναρριχάται στο +4,6% και το 1,8 ευρώ (υψηλό 19 μηνών), λαμβάνοντας ώθηση κι από την προσδοκία ένταξης στον MSCI Standard Greece. Κατά 3,6% αυξάνεται, επίσης, η Alpha Bank, η οποία επιστρέφει στο όριο του 1,20 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο +3,2% και τα 4,25 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +1,9% και το 1,19 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +3,63% 1,198 ευρώ 
  • Eurobank +1,91% 1,1995 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +3,25% 4,245 ευρώ 
  • Πειραιώς +4,62% 1,8005 ευρώ 

Άλμα σε Ελλάκτωρ, Viohalco

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,87% και 2.421 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ εκτινάσσεται στο +3,3% και τα 7,13 ευρώ, ενώ άνοδο πέριξ του 3% εμφανίζουν οι μετοχές των Lamda DevelopmentΤιτάνα – ΕΥΔΑΠ – – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Οι μετοχές των ΕΛΠΕ – Viohalco, ταυτόχρονα, ενισχύονται κατά περίπου +2,5%, με τις μετοχές των Motor Oil, Ελλάκτωρ, Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo να διευρύνονται κατά τουλάχιστον 1,5%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+2,07% και 1.513 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει θετικά στο +6,4% και το 0,94 ευρώ (υψηλό 11 μηνών), ενώ η μετοχή της Cenergy ακολουθεί στο +3,5% και τα 3,53 ευρώ. Άνοδο κατά 8% παρουσιάζει και η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία πορεύεται προς το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 9μήνου. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην Attica Bank, η οποία κάνει άλμα +30% εν μέσω των σεναρίων επένδυσης της Thrivest. Τουλάχιστον στο 100% τα σωρευτικά κέρδη του Ιανουαρίου. 

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 80 μετοχές κινούνται ανοδικά, 18 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 22 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69,5 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

  • Η μετοχή της Attica Bank εκτοξεύεται κατά σχεδόν 30%, με τουλάχιστον 3,5 εκατ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια. Άνω του +100% η μεταβολή μέσα στο 2023, χάρη στα σενάρια περί επένδυσης του Thrivest. Στο 0,167 ευρώ η σημερινή τιμή. 
  • Η μετοχή της Πειραιώς σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021, υπερβαίνοντας και το 1,8 ευρώ. Στα 6,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε ενδεχόμενο προσθήκη στον MSCI Standard Greece.  
  • Η μετοχή της ΕΧΑΕ κάνει ράλι 8% με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. Προς το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 9μήνου, καθώς η αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί τις θετικές εξελίξεις.  
  • Πολύ καλή η εικόνα για τον κατασκευαστικό κλάδο, με τη μετοχή της ΑΒΑΞ να παίρνει τη σκυτάλη από την Ελλάκτωρ και να εκτοξεύεται στο +6,2% και το 0,94 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. 
  • Η μετοχή της Motor Oil ξεπέρασε την πρωινή μεταβλητότητα και πλέον οδεύει προς τα πρόσφατα υψηλά. Στο +2% και τα 22,68 ευρώ, με τζίρο 3,6 εκατ. ευρώ. Θετικό γύρισμα στον Ιανουάριο. 

Ευρεία στηρίγματα στο ταμπλό

Η Λεωφόρος Αθηνών επιχειρεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση του Ιανουαρίου, με τους επενδυτές να προχωρούν σε νέες αγοραστικές κινήσεις, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς τα πρόσφατα υψηλά 8ετίας (989 μονάδες). Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι από τις αρχές του έτους ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει σωρευτική άνοδο της τάξης του 5,5%, με τις τράπεζες να υπερ-αποδίδουν στο +13% (χωρίς να υπολογίζεται η σημερινή μεταβολή).

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται αρκετά σημαντική, καθώς η αγορά περιμένει μια σειρά κρίσιμων εξελίξεων, με κορυφαία την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch. Το προηγούμενο διάστημα είχαν διακινηθεί σενάρια περί πιθανής αναβάθμισης, κάτι το οποίο θα μας οδηγήσει ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα (σήμερα βρισκόμαστε στο «BB», δηλαδή δύο βήματα μακριά). Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι στη φωτιά για το τι μέλλει γενέσθαι.

Την ίδια στιγμή, τις επόμενες ημέρες ξεκινάει και η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, τα οποία εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσουν την ανθεκτική εικόνα του 2022. Τον χορό θα «ανοίξει» η διοίκηση της Mytilineos στις 26 Ιανουαρίου.

Και, φυσικά, μην ξεχνάμε τα σενάρια για τις νέες προσθήκες στον MSCI Standard Greece, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, την επιβράδυνση του πληθωρισμού, την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και τις προσδοκίες για ηπιότερο «φρένο» στην ανάπτυξη.    

Παραμονεύουν οι ανησυχίες   

Από την άλλη πλευρά, οι ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ εξακολουθούν να τίθενται στο επίκεντρο, καθώς η ανθεκτική αγορά εργασίας και οι αυξητικές τάσεις στον λεγόμενο «σκληρό» πληθωριστικό δείκτη (εξαιρώντας, δηλαδή, την ενέργεια και τα τρόφιμα) έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους για νέα νομισματική σύσφιγξη.

Παράλληλα, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να μάθουμε και τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν εντός του Απριλίου (χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο του Μαΐου). Και η πιθανότητα προσφυγής σε επαναληπτικές κάλπες είναι αρκετά ισχυρή, εντείνοντας τους φόβους για μια περίοδο αβεβαιότητας.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές                        

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει μικρά κέρδη στο +0,18% και τις 452 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,12%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,21%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,06% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,25%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν οριακές μεταβολές.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές είναι σχεδόν αμετάβλητες, εν μέσω των στοιχημάτων για την πορεία της ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,33% και τα 81,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,39% και τα 87,97 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο -0,17% και τα 1.925 δολάρια ανά βαρέλι.

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης, η… συγκυβέρνηση και η αγωνία του Ανδρουλάκη, τα μαχαιρώματα για καζίνο και ξενοδοχεία και το ταμπλό που μαρτυράει την Ελλάκτωρ 

The Social Kolonaki Athens Hotel: Η μεταμόρφωση ενός «ασφαλιστικού» ακινήτου στο Κολωνάκι (pics)

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί 300+1 αντικείμενα εταιρείας του Δημήτρη Κοντομηνά