(Τελευταία ενημέρωση 17.03) Προβλήματα παρουσιάζει η συνεδρίαση στο  Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη διοίκηση της ΕΧΑΕ να αποφασίζει την προσωρινή αναστολή των συναλλαγών, επικαλούμενη τεχνικούς λόγους. Η διακοπή έγινε λίγο πριν τις 2.30 το μεσημέρι.

Εκτός συναλλαγών είναι και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), καθώς οι δύο αγορές χρησιμκοποιούν το ίδιο σύστημα διαπραγμάτευσης (OASIS). Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα.

Η ΕΧΑΕ σε ενημέρωση προς τα μέλη του Χ.Α. για το πρόβλημα ανέφερε: «Το πρόβλημα που οδήγησε στην απόφαση για αναστολή της Συνεδρίασης αφορά την αδυναμία εξυπηρέτησης των εφαρμογών ενός σημαντικού αριθμού μελών, που διασυνδέονται μέσω του ODL Gateway. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά για την επίλυσή του και θα σας ενημερώσουμε άμεσα για την όποια εξέλιξη».

Κατά τη χρονική στιγμή της διακοπής των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε αξιόλογη άνοδο κατά 0,94% και διαμορφωνόταν στις 837,11 μονάδες, κερδίζοντας περίπου οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (829,34 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθοριζόταν σε 11 μονάδες (από 828,18 έως 839,87 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 25,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος παρουσίαζε εμφανή αδυναμία να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη, καθώς βρισκόταν στο -0,40% και τις 528 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίαζε στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρούσε στο -1,1% και το 0,87 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειωνόταν στο -0,6% και τα 3,03 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αυξανόταν στο +0,2% και το 0,88 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Πειραιώς ενισχυόταν στο +0,9% και το 1,02 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +0,20% 0,8868 ευρώ 
  • Eurobank -1,13% 0,876 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,66% 3,03 ευρώ 
  • Πειραιώς +0,88% 1,027 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,82% και 2.007 μονάδες), η προσοχή στρεφόταν στη μετοχή των Coca – Cola, η οποία κέρδιζε 2,2% και πορευόταν προς τα 22,8 ευρώ. Πολύ καλή ήταν η «εικόνα» και της μετοχής της Jumbo, καθώς σημείωνε άνοδο στο +2,1% και ανακτούσε τα 14 ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή του Τιτάνα βρισκόταν στο +2,4% και τα 11,6 ευρώ, με τις μετοχές των Viohalco, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ να έπονται στο +2%. Κατά 1,3 ενισχυόταν, επίσης, η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία το απόγευμα θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου (αναμένονται μικρές ζημιές). Ταυτόχρονα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαπραγματευόταν στο +0,6% και τα 9,4 ευρώ, παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,03% και 1.326 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχώριζε θετικά στο +4% και τα 2,6 ευρώ, με τη μετοχή της Fourlis να ακολουθεί στο +3,9% και τα 2,9 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 56 μετοχές κινούνταν ανοδικά, 31 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 12 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαινόταν στα 60,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Στηρίγματα από τις oversold μετοχές

Η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να αντιδράσει μετά το πλήγμα της Δευτέρας (-1,83%), καθώς οι επενδυτές βρίσκουν πληθώρα αγοραστικών ευκαιριών στις υπερ-πουλημένες μετοχές του ταμπλό. Την ίδια ώρα, τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου προσφέρουν πολύτιμες «ανάσες», βελτιώνοντας κάπως την ψυχολογία της αγοράς. 

Ωστόσο, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, το μεσο-μακροπρόθεσμο περιβάλλον παραμένει εξόχως ανησυχητικό. Την Πέμπτη, για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 0,5%), με στόχο την αντιμετώπιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. 

Όμως, τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης. Και τα προβλήματα για την οικονομία δεν τελειώνουν εδώ, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο ρωσο-ευρωπαϊκός «πόλεμος» για το φυσικό αέριο έχουν φέρει την Ευρωζώνη στο χείλος της ύφεσης, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μια σημαντική επιδείνωση του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στο α’ τρίμηνο του 2023. 

Μέσα σ΄ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το πολιτικό ρίσκο, με τη δημόσια συζήτηση να στρέφεται στο τι μέλλει γενέσθαι μετά τις κάλπες του 2023. Κι αυτό, διότι μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ -μέχρι πρότινος το επικρατέστερο σενάριο- θεωρείται πλέον ανέφικτη, μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων. 

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται εύλογα στις αγορές κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ελλάδας να βρίσκεται σταθερά άνω του ψυχολογικού ορίου του 4% (σήμερα κυμαίνεται στο 4,27%) και τα spreads, δηλαδή η απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού 10ετούς, να ξεπερνάει τις 250 μονάδες βάσης. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,76% και τις 416 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,05%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,38% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,63%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,50%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones διευρύνονται κατά 250 μονάδες.  

Όσον αφορά τις αγορές πετρελαίου, οι τιμές σταθεροποιούνται μετά τη χθεσινή άνοδο, η οποία προκλήθηκε από τη σκόπιμη μείωση της παραγωγής των κρατών του OPEC+. Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια Brent μειώνονται οριακά στο -0,23% και τα 95,52 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι σχεδόν σταθερή στα 1.726 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Ο εκλογικός νόμος, η μάχη Ελλάκτωρ-Grimaldi και το σφυρί του Πύργου Αθηνών

Νίκος Καραμούζης στο newmoney: Στα τρόφιμα το επόμενο «χτύπημα»

Hunger Games στη Wall Street: Τι συμβαίνει με τους junior τραπεζίτες;