(Τελευταία ενημέρωση 22:24)

Αλλαγή κλίματος επιχειρεί η Wall Street μετά το μαζικό ξεπούλημα της Πέμπτης, το οποίο έχει «ανεβάσει» τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 6%.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 0,36% ή κατά 116 μονάδες και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 30.036 μονάδων. Άνοδο 0,61%  σημειώνει ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 3.690 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,76% και διαμορφώνεται στις 10.833 μονάδες. 

Η σημερινή κίνηση επέρχεται σε συνέχεια του χθεσινού sell off, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο» εξαιτίας των ανησυχιών για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Κι αυτό, διότι η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,5%) -η μεγαλύτερη άνοδος από το 1994. 

«Όσο πιο επιθετική είναι η γραμμή των κεντρικών τραπεζών, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα εμπόδια για την οικονομική ανάπτυξη και τις μετοχές. Ο κίνδυνος της ύφεσης αυξάνεται, ενώ η επίτευξη μιας ομαλής “προσγείωσης” γίνεται ολοένα και πιο αμφίβολη» τονίζει στο CNBC ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδυτής στην UBS Global Wealth Management.  

Χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (από 1% σε 1,25%), ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, σε μια κίνηση έκπληξη, αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (από -0,75% σε -0,25%). Το βράδυ της Τετάρτης είχε προηγηθεί η αλλαγή κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,5%) των επιτοκίων της Federal Reserve, με την ΕΚΤ να ακολουθεί τον επόμενο μήνα, κάνοντας παρέμβαση της τάξης των 25 μονάδων βάσης (από 0% σε 0,25%).  

Όλες αυτές οι αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται με γνώμονα την αντιμετώπιση του πληθωριστικού προβλήματος, επιδρούν αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Άλλωστε, τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης.  

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι σε επίπεδο εβδομάδας ο S&P 500 ετοιμάζεται να καταγράψει το χειρότερο πενθήμερο από το ξέσπασμα της πανδημίας, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020, εμφανίζοντας απώλειες κατά 6%. Ο Dow Jones, από την πλευρά του, ο οποίος την Πέμπτη έχασε τις 30.000 για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021, παρουσιάζει σωρευτική πτώση 4,7% και οδεύει προς την 11η αρνητική εβδομάδα κατά τις τελευταίες 12.  

Διαβάστε επίσης:

Commerzbank: Ο πληθωρισμός οδεύει προς νέες κορυφές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η κατάρρευση στα κρυπτονομίσματα φέρνει και μπαράζ απολύσεων – Έρχεται «βαρύς χειμώνας»

Η πρώτη (ουσιαστική) «ανάσα» για τα ομόλογα – Κάτω του 4% το ελληνικό 10ετές