Η κατάρρευση της αξίας των κρυπτονομισμάτων, πέραν της απώλειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει προκαλέσει και την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, με τους εργαζόμενους να καλούνται να πληρώσουν το… μάρμαρο.  

Τις προηγούμενες ημέρες, η Coinbase, η πρώτη crypto εταιρεία που εισήλθε στη λίστα του Fortune 500, ανακοίνωσε την περικοπή 1.100 θέσεων εργασίας, βάζοντας «μαχαίρι» στο 18% του εργατικού δυναμικού. Ο διευθύνων σύμβουλος δε, προειδοποίησε ότι η εταιρεία προετοιμάζεται «για το χειρότερο δυνατό σενάριο», συμπεριλαμβανομένου και ενός «χειμώνα για τα crypto, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλη περίοδο».  

Απολύσεις ανακοίνωσαν κι άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως η Robinhood και η Crypto.com. Ορισμένοι ειδικοί, μάλιστα, προειδοποιούν ότι θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για μια επανάληψη των όσων έλαβαν χώρα το 2018, όταν οι crypto startups αναγκάστηκαν να προβούν σε μαζικές περικοπές. «Αναμένουμε μια σκληρή περίοδο τουλάχιστον ενός ή δύο ετών» τονίζει στους Times ο Edward Moya, αναλυτής της Oanda.  

Ήδη πολλές εταιρείες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα προστασίας έναντι μιας «μη αναστρέψιμης καθοδικής» πορείας. Κι αυτό, διότι η ταχύτητα της κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων αυτή την εβδομάδα εξέπληξε αρνητικά. Το Bitcoin απώλεσε το ¼ της αξίας του μέσα σε τρεις ημέρες, ενώ το Ethereum υποχώρησε έως και κατά 35%. «Εάν συγκρίνεις την πτώση με την προηγούμενη bear market («αρκούδες»), τότε καταλαβαίνεις ότι συνέβη πολύ γρήγορα» εξηγεί η Tascha Che, αναλύτρια του Web 3.

Οπωσδήποτε, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών έχουν περιορίσει αισθητά τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου. Άλλωστε, οι επενδυτές αποστρέφονται τις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις και στρέφονται σε ασφαλέστερα καταφύγια.  Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ένας από τους μεγάλους χαμένους είναι τα κρυπτονομίσματα. To Bitcoin, για παράδειγμα, διαπραγματεύεται κάτω των 20.000 δολαρίων, χάνοντας το ½ της αξίας του μέσα στο 2022 αλλά και τα 2/3 σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του περασμένου Νοεμβρίου.   

Την ίδια ώρα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ένα τεράστιο πληθωριστικό κύμα αλλά και μεγάλες αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το Μάιο κατέρρευσε το οικοσύστημα του αλγοριθμικού Terra, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες η εταιρεία Celsius «πάγωσε» τις ρευστοποιήσεις κρυπτονομισμάτων, προκαλώντας έξτρα πανικό.  

«Βρισκόμαστε στο μέσο της bear market. Δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Πιθανώς θα δούμε περισσότερες απολύσεις το επόμενο διάστημα» τονίζει η Che, δηλώνοντας απαισιόδοξη για την πορεία του κλάδου.  

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι πολύ γρήγορα η αγορά των crypto θα εισέλθει σε μια νέα περίοδο «ταύρων» (bull market). Κι αυτό, καθώς μια τεράστια ποσότητα χρήματος, η οποία συνδέεται κυρίως με τις εξελίξεις στη νέα γενιά του διαδικτύου (Web 3), εξακολουθεί να κυκλοφορεί.

Για παράδειγμα, η εταιρεία dOrg, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης του Web 3, δηλώνει ότι συνεχίζει να λαμβάνει σταθερό αριθμό παραγγελιών για «καλά projects εκατομμυρίων, αν όχι εκατοντάδων εκατομμυρίων».

Την ίδια ώρα, πολλές εταιρείες crypto φαίνεται ότι καταφέρνουν να σταθούν στα πόδια τους, καθώς διατηρούν τα χρήματά τους σε stablecoins, τα οποία προστατεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα έναντι της εν εξελίξει κατάρρευσης, χάρη στη σύνδεση με το αμερικανικό δολάριο.  

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα αναπτυχθεί το πάρκο στο Ελληνικό – Στα 250 εκατ. ευρώ το κόστος (pics)

Τσαμάζ: Δεν μας φοβίζει ο ανταγωνισμός – Έτσι θα παραμείνει κυρίαρχος ο ΟΤΕ

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από φυσικό αέριο τον χειμώνα αν κλείσει ο Nord Stream