Σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, μετά το σήμα της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ -σημείο αναφοράς για όλες τις κεντρικές τράπεζες- για σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρότερων παρεμβάσεων στα επιτόκια, κάτι που ενισχύει τις προσδοκίες για αύξηση μόλις των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (14/12). 

Αυτή η προσδοκία, όπως είναι εύλογο, δίνει σημαντική ώθηση στις αγορές μετοχών και ομολόγων, οι οποίες παραδοσιακά εχθρεύονται τα υψηλά επιτόκια. Κι αυτή η ώθηση αποτυπώνεται και στο -πάντα ευάλωτο- ελληνικό χρέος. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας μας υποχωρεί κατά 23 μονάδες βάσης και περιορίζεται στο 3,935%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου. Τα spreads, παράλληλα (δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), καθορίζονται στις 213 μονάδες βάσης. 

Αντίστοιχη βελτίωση παρατηρείται σ΄ όλη την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της Γερμανίας να μειώνει στο 1,80%, της Γαλλίας στο 2,26%, της Ιταλίας στο 3,69%, της Ισπανίας στο 2,80%, της Πορτογαλίας στο 2,73%, της Αυστρίας στο 2,39% και της Κύπρου στο 3,82%. 

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου περιορίζεται κατά 12 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,58%, απέχοντας παρασάγγας από τα επίπεδα του 4,3%, τα οποία είχαν σημειωθεί πριν λίγες εβδομάδες και τα οποία συνιστούσαν το χειρότερο σημείο από την κρίση του 2018.  

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, ναι μεν αντιμετωπίζουν τον «τσιμπημένο» πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα «πνίγουν» την ανάπτυξη και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση του τερματισμού της τρέχουσας νομισματικής σύσφιγξης συμβάλλει στην ανάκαμψη των μετοχών και των ομολόγων, τα οποία επωφελούνται από μια πολιτική χαμηλότερων επιτοκίων. 

Αυτήν τη στιγμή, η Federal Reserve διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο 3,75% – 4%, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 2%. Οι δύο νομισματικές αρχές θα συνεδριάσουν εκ νέου στα μέσα Δεκεμβρίου, με τους traders να προσβλέπουν σε μια μικρότερη αύξηση απ’ ό,τι είχε συμβεί τους προηγούμενους μήνες (75 μονάδες βάσης).

Διαβάστε επίσης

Οι τρεις “dates” του Μητσοτάκη, η βουτιά της Intralot, οι επόμενες κινήσεις της Παγκρήτιας, ο ευλαβικός τραπεζίτης και ο πίνακας της Dogus 

Mood-food: Μία είναι η βιταμίνη για νεανικό και υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με διάσημη γιατρό του Harvard

Meydan: Η εγκαταλελειμμένη πόλη των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ντουμπάι (vid)