Περαιτέρω βελτίωση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να διαβλέπουν την κορύφωση του πληθωριστικού φαινομένου. Μια εξέλιξη, η οποία δύναται να οδηγήσει στο τέλος της επίπονης στρατηγικής των υψηλότερων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.  

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του -πάντα ευμετάβλητου- 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας υποχωρεί την Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πτώση κατά 7 μονάδες βάσης και διολισθαίνοντας στο 4,255%.  

Τα spreads, παράλληλα (δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών τίτλων), καθορίζονται στις 217 μονάδες βάσης, σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά (άνω των 250 μονάδων βάσης).  

Αντίστοιχη βελτίωση παρατηρείται σ’ όλη την Ευρωζώνη, κάτι που αποδίδεται και στην άμβλυνση των ανησυχιών για την ενέργεια, καθώς ο μέχρι στιγμής ήπιος χειμώνας συμβάλλει στην αποφυγή ενός νέου κύματος ανατιμήσεων στον κλάδο της ενέργειας.

Για παράδειγμα, η απόδοση του γερμανικού τίτλου μειώνεται στο 2,08%, του γαλλικού στο 2,58%, του ιταλικού στο 4,06%, του ισπανικού στο 3,10%, του πορτογαλικού στο 3,04% και του αυστριακού στο 2,67%. Πρόκειται για αποδόσεις, αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.  

Υποχώρηση και στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (7,7% τον Οκτώβριο από 8,2% τον Σεπτέμβριο), οι αναλυτές προεξοφλούν ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα επιβραδυνθεί σταδιακά το επόμενο διάστημα, βάζοντας τέλος στις mega – αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης 

Ας σημειωθεί ότι η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ -σημείο αναφοράς για τις περισσότερες νομισματικές αρχές στον κόσμο- είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου.  

Οι traders πιστεύουν ότι η αναθεώρηση των επιτοκίων θα καθοριστεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75, όπως συνέβη στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις.  

Αυτή η προσδοκία, εύλογα, αποτυπώνεται και στις αγορές κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να περιορίζεται κάτω του 3,809%, οπισθοχωρώντας από το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 14ετίας (4,3%).  

Παραμένουν οι φόβοι

Φυσικά, παρά τη βελτίωση, οι αποδόσεις διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα -ιδίως σε σύγκριση με το 2021- καθώς τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών παραμένουν σε υψηλά σημεία (3,75% στις ΗΠΑ, 2% στην Ευρωζώνη, 3% στο Ηνωμένο Βασίλειο), σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του ιστορικού πληθωρισμού.  

Όμως, η εν λόγω στρατηγική, όπως είναι γνωστό, τείνει να «πνίγει» την ανάπτυξη, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια περί επικείμενης ύφεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κομισιόν προβλέπει αισθητή επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο 0,3% το 2023, κάτι το οποίο ασκεί αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές. 

Διαβάστε επίσης

Το καμπανάκι των εκλογών χτύπησε, οι σφυγμοί του Εξάρχου ανέβηκαν, το δημοσκοπικό σφυρί… έπεσε και η Marriott θέλει Ελληνικό

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: «Αύρα μυστηρίου» για όσα ετοιμάζει ο Ρώσος billionaire στον Σκορπιό (pics)

Ο κορυφαίος ψήστης στον κόσμο και η αξεπέραστη τέχνη του