Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι πετρελαϊκές τιμές στις διεθνείς αγορές των commodities, με το αρνητικό σήμα από την πορεία της κινεζικής οικονομίας να αναζωπυρώνει την ανησυχία του κλάδου για τα επίπεδα της ζήτησης.

Η τιμή των συμβολαίων του Brent υποχωρεί σημαντικά κατά 4,67% στα 75,59 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI παρουσιάζει επίσης μεγάλη πτώση κατά 4,92% στα 71,91 δολάρια. Στα επίπεδα αυτά αμφότεροι οι δείκτες κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πέντε εβδομάδες.

Οι αγορές των commodities, όπως και οι μετοχές στα μεγάλα χρηματιστήρια, δέχτηκαν έντονες πιέσεις σήμερα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως οι νέες αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες (καθώς τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ συνεδριάζουν μέσα στην εβδομάδα) θα εντείνουν την επιβράδυνση των οικονομιών οδηγώντας σε υποχώρηση της δραστηριότητας αλλά και της ενεργειακής ζήτησης.

Η αντιστροφή του αντίκτυπου του ΟΠΕΚ

Οι τιμές του μαύρου χρυσού είχαν ενισχυθεί μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+, στις αρχές Απριλίου, να προχωρήσει σε νέα περικοπή των επιπέδων προσφοράς. Όμως, η ανησυχία για τα επίπεδα ζήτησης όχι μόνο ανέκοψαν το ανοδικό ράλι, αλλά γύρισαν και πάλι τις τιμές σε αρνητικό έδαφος, πολύ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι.

«Τα κέρδη μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ έχουν πλέον εκμηδενιστεί, γεγονός που υπονοεί ότι οι traders πιστεύουν ότι οι οικονομικές προοπτικές θα επιδεινωθούν στο σημείο που η περικοπή στην παραγωγή δεν θα δημιουργήσει τελικά το έλλειμμα που αρχικά φοβόντουσαν» επεσήμανε ο Κρεγκ Έρλαμ, της OANDA, μιλώντας στο CNBC.

Εξάλλου, νεότερα στοιχεία δείχνουν πως κάποια από τα μέλη του καρτέλ, όπως η Ρωσία και το Ιράν, όχι μόνο διατηρούν την παραγωγή τους, αλλά καταφέρνουν να βρουν διαύλους για να εξάγουν τα πετρελαϊκά τους προϊόντα, παρά τις κυρώσεις εναντίον τους.

Το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου ανακοίνωσε την Τρίτη πως η παραγωγή του ξεπέρασε τα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των 2,4 εκατ. βαρελιών το 2021. Η αυξημένη παραγωγή αντανακλά την αυξημένη ζήτηση και τις εξαγωγές παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που ισχύουν από το 2018.

Αντιστοίχως, οι πετρελαϊκές εξαγωγές της Ρωσίας έχουν επανέλθει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την έναρξη του πολέμου, παρά τον κλοιό των δυτικών κυρώσεων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Οργανισμούς Ενέργειας. Οι εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων για τον Μάρτιο εκτινάχθηκαν στα 600.000 βαρέλια την ημέρα, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο τους από τον Απρίλιο του 2020.

Διαβάστε ακόμη

Τα exit polls της πρώτης κάλπης, τα πάρτι της Αράχωβας, η MIG και ο διαγωνισμός για τη Βουλιαγμένη

Μύκονος: Αν και ημιτελής, βίλα στην Άνω Μερά βγαίνει στο σφυρί με τιμή 1,2 εκατ. ευρώ! (pics)

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Σε «Συμπληγάδες» εκλογών ανάπτυξη και πλεονάσματα (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ