Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου αναρριχώνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, σε μια εξέλιξη θετική για την πορεία της οικονομίας. 

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,33% και διαμορφώνεται στις 440 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX διευρύνεται κατά 0,65% και επιστρέφει άνω των 14.500 μονάδων. Άνοδο κατά 0,2% σημειώνει και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος κινείται μία ανάσα από τις 6.700 μονάδες.  

Την ίδια στιγμή, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει μικρά κέρδη κατά 0,06% και διατηρείται στα επίπεδα των 24.590 μονάδων, ενώ αμετάβλητος στις 7.465 μονάδες παραμένει ο βρετανικός FTSE 100. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 αυξάνεται στο +0,57% και τις 8.380 μονάδες.  

Το θετικό κλίμα εκπορεύεται, όπως προαναφέρθηκε, από τις προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, με τα χθεσινοβραδινά πρακτικά της Federal Reserve -σημείο αναφορά για τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς- να προαναγγέλλουν μια σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκιακών παρεμβάσεων.  

Οι traders, πλέον, θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι στην επόμενη συνεδρίαση των Αμερικανών τραπεζιτών η αύξηση των επιτοκίων θα καθοριστεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75, όπως συνέβη τις προηγούμενες τέσσερις φορές. Κι αυτό, φυσικά, δίνει ορισμένες «ανάσες» στην οικονομία, η οποία «εχθρεύεται» τα υψηλά επιτόκια.  

Ώθηση παρέχεται κι από τα στοιχεία της S&P Global για τον σύνθετο δείκτη του Νοεμβρίου, ο οποίος δείχνει ότι η Ευρωζώνη πράγματι διολισθαίνει σε ύφεση, αλλά με ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με ό,τι αναμενόταν. Μάλιστα, στη Γερμανία, το επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε στις 86,3 μονάδες από 84,5 μονάδες τον Οκτώβριο. 

Ας σημειωθεί ότι σήμερα η Wall Street θα μείνει κλειστή λόγω της Γιορτής των Ευχαριστιών, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη συναλλαγματική δραστηριότητα στην Ευρώπη.  

Διαβάστε επίσης

Το πόρισμα Βουρλιώτη, η εκεχειρία των καναλαρχών, ό,τι (δεν) πωλείται είναι χρυσός, τα μαχαίρια Cosmote – NOVA για τη Euroleague 

«Κοσμογονία» αλλαγών στις ηγεσίες των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων της χώρας

Zermatt: 10 εμπειρίες στον πιο όμορφο χιονοδρομικό προορισμό της Ευρώπης