Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών κατρακυλάει η αξία της τουρκικής λίρας, δύο ημέρες πριν τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της γειτονικής χώρας.

Με τους επενδυτές να φοβούνται μια πιθανή επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και την ανέλπιστη νίκη στις πρώτες κάλπες της 15ης Μαΐου, οι πιέσεις στα τουρκικά assets βαίνουν αυξανόμενες.

Έτσι, μοιραία, η λίρα κατρακυλάει στο ψυχολογικό όριο των 20 ανά δολάριο, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Σε σχέση με το ευρώ, παράλληλα, η ισοτιμία της λίρας υποχωρεί στο 21,5. Δηλαδή, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 21,6 λιρών/ευρώ.

Η κύρια ανησυχία των επενδυτών έγκειται στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της Τουρκίας, η οποία διατηρεί τα επιτόκια σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, αδιαφορώντας για τον εκτροχιασμό του πληθωρισμού, ο οποίος κάποια στιγμή έφθασε άνω του 80%.

Σύμφωνα με την επικρατούσα οικονομική θεωρία, για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων απαιτείται αύξηση των επιτοκίων, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει σ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο, ο Ερντογάν, μην θέλοντας να «πνίξει» την ανάπτυξη, έχει αποφασίσει να… αδιαφορήσει για τον πληθωρισμό και τις δραματικές επιπτώσεις του, κρατώντας τα πραγματικά επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η λίρα υποχωρεί κατά τουλάχιστον 20% μέσα στο 2023, δίνοντας συνέχεια στις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ετών.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη της Τουρκίας, ενισχύοντας την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και επαναφέροντας τη χώρα στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Αρκετοί αναλυτές, πάντως, δεν αποκλείουν μια περαιτέρω βουτιά της λίρας ακόμη και στα 25 ανά δολάριο, είτε σε περίπτωση επικράτησης του Ερντογάν είτε σε περίπτωση επικράτησης του Κιλιτσντάρογλου.

Διαβάστε ακόμα

Η απόβαση της ΝΔ έως… Άγιον Όρος, η «στείλτε ένα υπόμνημα» κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, το πήγαινε – έλα της Πόπης, το νέο σενάριο για Alpha Bank και τα σχέδια για τις μετοχές της Aegean

Άκης Πετρετζίκης: Τι συνέβη με τα Kitchen Lab – Το λουκέτο και το νέο εγχείρημα (pics)

Société Générale: Τα ομόλογα δείχνουν επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ