Με τις αγορές να μετρούν αντίστροφα για το επόμενο κρίσιμο ραντεβού της Federal Reserve, τον Ιούνιο, οι δηλώσεις από τους περιφερειακούς διοικητές συνεχίζουν να αποτυπώνουν τη διάσταση απόψεων μεταξύ των μετριοπαθών και των σκληροπυρηνικών μελών του συμβουλίου παραπέμποντας σε μια μετωπική σύγκρουση για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο των επιτοκίων.

Ο Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της Fed του St Louis, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τον… γερακίσιο τίτλο του, επιμένοντας να κρατά σκληρή στάση στο ζήτημα της συνέχισης της περιοριστικής πολιτικής.

Πραγματικά, όχι μόνο δεν εμφανίστηκε δεκτικός σε μια πιθανή παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, αλλά αντιθέτως δήλωσε πως περιμένει όχι μία, αλλά δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στη χρονιά προκειμένου η Τράπεζα να παραμείνει επικεντρωμένη στο στόχο της πτώσης του πληθωρισμού.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Φλόριντα, ο διοικητής της St Louis Fed εξήγησε πως απαιτούνται επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων και πιο συγκεκριμένα «δύο ακόμη κινήσεις μέσα στη χρονιά» για να υπάρξει «επαρκής καθοδική πίεση προς τον πληθωρισμό και επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο στόχο (του 2%)».

Θυμίζουμε πως, μετά την τελευταία αύξηση, το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων έχει διαμορφωθεί στο 5% με 5,25%.

Οι επίσημες προβλέψεις, που είχαν γίνει το Μάρτιο, είχαν τοποθετήσει το εκτιμώμενο ανώτατο «ταβάνι» στο 5,1%, όμως κατά τον κ. Μπούλαρντ είχαν διαμορφωθεί σε ένα περιβάλλον αργής οικονομικής ανάπτυξης και κυρίως ταχύτερης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Αυτό είναι κάτι, όπως εξήγησε, που δεν ισχύει πλέον, καθώς η ανάπτυξη κινείται δυναμικά, η ανεργία παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ την ίδια ώρα οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν υποχωρήσει, τουλάχιστον όχι με το ρυθμό που είχε προβλεφθεί και αυτό θα αποτυπωθεί στην αναθεώρηση των προβλέψεων από τη Fed, στο συμβούλιο του Ιουνίου.

Στο αντίθετο άκρο η πρόεδρος της San Francisco Fed, Μέρι Ντάλι, η οποία θεωρείται από τις πλέον μετριοπαθείς φωνές του συμβουλίου επεσήμανε πως η Fed πρέπει να προσέξει την επιβράδυνση της οικονομίας.

Αν και η κυρία Ντάλι, σε ομιλία της, απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στην έκβαση της συνεδρίασης της Fed, στις 13-14 Ιουνίου, υποστήριξε πως το συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει την επίδραση της μέχρι τώρα περιοριστικής πολιτικής στην οικονομία και να λάβει υπόψη της με προσοχή τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν μέχρι τότε.

«Η Fed θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή για την επιβράδυνση της οικονομίας» τόνισε, υποστηρίζοντας πως οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού είναι… ζυγιασμένες. Μάλιστα, επεσήμανε ότι και σε διεθνές επίπεδο ο κύκλος της σύσφιγξης έχει επιβραδύνει τη δραστηριότητα.

Στις πιθανές συνέπειες, η ίδια κατονόμασε και την αγορά εργασίας, σχολιάζοντας πως θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη αν η κεντρική τράπεζα καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει κάποια ζημιά στην απασχόληση και απώλειες θέσεων εργασίας. «Θα είναι μια ιστορική ανωμαλία» τόνισε χαρακτηριστικά, το να επανέλθει ο πληθωρισμός κοντά στο 2% και να παραμείνει η ανεργία κάτω από το 4%.

Χθες ο Νιλ Κασκάρι της Minneapolis Fed έδειξε ουσιαστικά να… γέρνει προς την πλευρά των γερακιών, δηλώνοντας πως, ναι μεν είναι ανοιχτός στην πιθανότητα μιας παύσης τον Ιούνιο, αλλά ουσιαστικά μόνο προσωρινής, χωρίς δηλαδή αυτό να σημαίνει ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, αλλά μόνο για να δοθεί ο χρόνος στο συμβούλιο να μελετήσει την επίδραση των μέχρι τώρα αυξήσεων των επιτοκίων. Κι αυτό διότι ο πληθωρισμός παραμένει, όπως τόνισε, πολύ μακριά από το στόχο του 2%.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης, η νέα σελίδα, ο σκουπιδοτενεκές της Ιστορίας και μια δεύτερη ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ

Εκλογές 2023 – Αποτελέσματα: Tι οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη συντριπτική ήττα – Με τον Τσίπρα στις επόμενες εκλογές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς διαβάζει το αποτέλεσμα της κάλπης – Η επόμενη ημέρα, τα νέα ρεκόρ και ο αστερίσκος

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ