Αγορές

Σε θετικό πρόσημο οι ευρωαγορές μετά το άλμα σε Ασία και ΗΠΑ

  • newsroom


Ενίσχυση των διεθνών αγορών μετά από τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Fed για τον πληθωρισμό

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι διεθνείς αγορές έκαναν άλμα μετά τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για το outlook του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,30% στις 414,40 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενισχύονται κατά 0,2% στις πρωινές συναλλαγές. Ο κλάδος τροφίμων και ποτών αντιθέτως υποχωρεί κατά 1,3%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,30%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται οριακά κατά 0,01%, ο γαλλικός CAC 40 με κέρδη 0,42%, ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,48% και ο ισπανικός FTSE MIB κερδίζει 1,19%.

Νωρίτερα οι αγορές στην Ασία έκλεισαν με ισχυρά κέρδη, με τον ιαπωνικό Nikkei να κλείνει πάνω από τις 30.000 μονάδες, ενώ τα αμερικανικά futures κινούνται ανοδικά μετά το χθεσινό κλείσιμο του βιομηχανικού  Dow Jones σε ιστορικά υψηλά.

Η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζουν την πορεία των μετοχών. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε το 1,4% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020. Ωστόσο, οι αποδόσεις υποχώρησαν από τα υψηλά τους όταν ο Πάουελ υποβάθμισε με τις δηλώσεις του την απειλή του πληθωρισμού, αναφέροντας ότι μπορεί να χρειαστούν τρία χρόνια για να επιτευχθεί με συνέπεια ο στόχος της κεντρικής τράπεζας.

Όπως είπε κατά την ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ο πληθωρισμός μπορεί να είναι ευμετάβλητος, καθώς η οικονομία ανοίγει εκ νέου και υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Πάντως, δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί υπερβολικά και η Fedατοχή τη τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο αν συμβεί.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς είναι να τηλε-εργάζεσαι από τις Μαλδίβες – Μια… συνηθισμένη μέρα! 

Καρανίκας (ΕΣΕΕ): «Δεν θέλουμε άλλο χαμένο Πάσχα»

Πάνω από 60 αιτήσεις εύπορων αλλοδαπών για φορολογική μετανάστευση στην Ελλάδα

Απόρρητο Απόρρητο