Έντονα πτωτικά συνεχίζει η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 2,81% και να βρίσκεται στις 841,13 μονάδες, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις στο σύνολο του ταμπλό και με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες οδηγώντας την αγορά προς τις 840 και 830 μονάδες, οι οποίες είναι και η επόμενη στήριξη που εάν χαθεί είναι πιθανόν να δούμε ξανά την αγορά κάτω από τις 800 μονάδες.

Όλες αυτές τις εβδομάδες και μετά τα υψηλά έτους που έκανε η αγορά στις 14 Ιουνίου ήταν φανερό ότι το κλίμα στην αγορά είχε χαλάσει με την συναλλακτική δραστηριότητα εβδομάδα με εβδομάδα να υποχωρεί και την αγορά να οδηγείται κάθε εβδομάδα σε πιο χαμηλά επίπεδα μιας και οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αναθεωρούν τα νούμερα στον τουρισμό, όπως τα υπολόγιζαν το πρώτο τετράμηνο. Ένα ακόμη κύμα πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, με τους φόβους της αγοράς για την πορεία του τουρισμού τελικά να επιβεβαιώνονται. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ειδικοί, το αποτύπωμα της έκρηξης των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο δεκαήμερο, άρχισε ήδη να γίνεται ορατό στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Έτσι και με αφορμή το lockdown στην Μύκονο, η αγορά σήμερα οδηγείται “βίαια” σε πιο χαμηλά επίπεδα μιας και οι επενδυτές φοβούνται ότι μετά την Μύκονο θα ακολουθήσουν και άλλες εμβληματικές, στον τουρισμό, περιοχές με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε ξανά σε χαμηλές πτήσεις στα έσοδα από τον τουρισμό. Τεχνικά και οι τρείς βασικοί δείκτες έχουν χάσει κρίσιμες στηρίξεις με τον Γενικό Δείκτη να οδηγείται προς τις 830 μονάδες, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης να έχει χάσει το βασικό εβδομαδιαίο επίπεδο των 2.046 μονάδων ενώ και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών να έχει χάσει την στήριξη των 515 μονάδων. Ωστόσο, δεν είναι μόνο στο χέρι της Ελλάδας το στοίχημα της ανάκαμψης.

Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα το επόμενο τρίμηνο θα μπορούσε να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να επιβάλουν νέους περιορισμούς στη δραστηριότητα και την κινητικότητα. Όπως άλλωστε έχουμε αναφέρει, οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ενδέχεται να “χτυπηθούν” έντονα εάν η ευρωπαϊκή σεζόν του τουρισμού διαταραχθεί από διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Aegean είναι η μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνοντας πτώση 6,25% και ακολουθούν Alpha Bank με 5,94%, Eurobank με 5,65%, Βιοχάλκο με 5,5%, Εθνική με 5,21% και Πειραιώς με 5,06% με την ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια να υποχωρούν άνω του 3%, η ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ να υποχωρούν άνω του 2% και η Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας, ΟΛΠ, Coca Cola και Jumbo να υποχωρούν άνω του 1% ενώ ο Σαράντης είναι η μόνη θετική μετοχή με +0,81%.

Υπουργοί και Μύκονος ένα κουβάρι, το μαρτύριο της σιωπής στην Εθνική, τα σχέδια Βαρδινογιάννη, τα μελλούμενα για τη Χαλυβουργία Ελλάδος κι ένα… διαζύγιο 

25 δισ. ευρώ χρέος άφησε στην Εφορία ο κορωνοϊός

Ερασίνειο: Στο σφυρί ξανά, μια τεράστια ευκαιρία για το σύστημα υγείας