Υπό τον κλοιό έντονων πιέσεων παραμένει η αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να συνεχίζουν την ανοδική πορεία, καθιστώντας αισθητά ακριβότερο τον δανεισμό των χωρών, κάτι που αντανακλά το περιβάλλον εντεινόμενης αστάθειας και ανησυχίας.  

Η ενεργειακή κρίση, η πολιτική των υψηλότερων επιτοκίων, ο φόβος περί επιβράδυνσης -ή και ακόμη χειρότερα, ύφεσης της οικονομίας-, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία συνθέτουν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», το οποίο ωθεί τους επενδυτές άρον – άρον στην πόρτα της… εξόδου. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής του φθηνού δανεισμού. 

Ενδεικτικά, η απόδοση του -πάντα ευμετάβλητου- 10ετούς τίτλου της Ελλάδας σημειώνει περαιτέρω άνοδο κατά 7 μονάδες βάσης και εκτινάσσεται στο 4,75%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017. Την ίδια ώρα, τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) καθορίζονται στις 261 μονάδες βάσης. 

Στην Ιταλία, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και τη διαφαινόμενη ανάληψη της πρωθυπουργίας από την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύεται στα επίπεδα των 4,6%, φλερτάροντας με το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας.  

Ακόμη και η απόδοση του ασφαλούς ομολόγου της Γερμανίας, η οποία ταλανίζεται από την ενεργειακή κρίση και τον φόβο περί επικείμενης ύφεσης, έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα, τα οποία έχουν να καταγραφούν από το 2012, καθώς βρίσκεται σταθερά άνω του ψυχολογικού ορίου του 2%. 

Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την απόδοση του γαλλικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 2,69%, του ισπανικού στο 3,30%, του ιρλανδικού στο 2,70%, του βελγικού στο 2,74%, του αυστριακού στο 2,71%, του κυπριακού στο 3,82% και του πορτογαλικού στο 3,20%.  

Σε υψηλό 15ετίας οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι στις ΗΠΑ

Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά επεκτείνεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι φόβοι περί ύφεσης στην αμερικανική οικονομία ασκούν σημαντικές πιέσεις στους βραχυπρόθεσμους τίτλους.  

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 2ετούς τίτλου καθορίζεται στο 4,27%, πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο από το 2007 (των τελευταίων 15 ετών), ενώ η απόδοση του 10ετούς τίτλου ανέρχεται στο 3,84%, το οποίο ισούται με το υψηλότερο σημείο από το 2010 (των τελευταίων 12 ετών).  

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η φετινή άνοδος των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων (στα 2 ετή ομόλογα) είναι η μεγαλύτερη από το μακρινό 1976, ενώ η άνοδος των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα είναι η ευρύτερη από τον Μάρτιο του 2020 και το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης.  

Sell off 27% στα βρετανικά ομόλογα

Την ίδια ώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρατικά ομόλογα καταγράφουν ένα εντυπωσιακό sell off της τάξης του 27% (η απόδοση βρίσκεται στο 4,1%). Και το χειρότερο είναι ότι οι αναλυτές δεν βλέπουν σημάδια αποκλιμάκωσης, ιδίως ενόσω επιμένουν οι ανησυχίες για ύφεση – διαρκείας, ως απόρροια του ιστορικού πληθωρισμού. 

Διαβάστε επίσης

Το αλά γκρέκα δίδυμο Μελόνι, ο μεγαλομέτοχος και το FBI και το όνειρο της Peoplecert

Διπλό σοκ από ενέργεια και επιτόκια – Πόσο πιθανό είναι ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Tο Δημόσιο διεκδικεί περιουσίες από… το 1885!