Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 κινείται η απόδοση στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ, με τα πιο αξιόπιστο δημόσιο χρέος του πλανήτη να υφίσταται ένα συνεχές «σφυροκόπημα», το οποίο οφείλεται εν πολλοίς στην κεντρική τράπεζα.

Η αμερικανική Federal Reserve, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, έχει υιοθετήσει το δόγμα «υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», καθώς ο πληθωρισμός παραμένει άνω του στόχου (2%) και η αγορά εργασίας διατηρεί τις σφιχτές συνθήκες.

Αυτή η «εικόνα» αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελιγμού στην κεντρική τράπεζα, η οποία είναι αναγκασμένη να κάνει χρήση του «όπλου» των υψηλών επιτοκίων και να αναβάλλει την πολυαναμενόμενη «χαλάρωση» (μείωση επιτοκίων), προκειμένου να αναχαιτίσει τις επίμονα υψηλές τιμές σε αγαθά/υπηρεσίες.

Το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων βρίσκεται στο 5,25% – 5,50%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Κι αυτό, αυξάνει τις ανησυχίες για μια ανώμαλη «προσγείωση» της οικονομίας κάποια στιγμή στο μέλλον.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη, μέσω του ακριβότερου κόστους χρήματος.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η απόδοση των 10ετών κρατικών τίτλων έχει εκτοξευτεί στο 4,5%, ενώ η απόδοση των 2ετών ομολόγων έχει αναρριχηθεί στο 5,2%. Δηλαδή σε επίπεδα, τα οποία αγνοούνταν από το 2007.

Πετρέλαιο και ελλείμματα

Το κλίμα στα ομόλογα επιδεινώνεται κι από την ανάφλεξη στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες προλειαίνουν το έδαφος για μια νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού τους αμέσως επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν στο 3,7%.

Την ίδια ώρα, τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και η εκτόξευση του δημόσιου χρέους έρχονται να «μαυρίσουν» ακόμη περισσότερο το προφίλ του αμερικανικού χρέους.

Σύμφωνα με τον θρυλικό Μπιλ Γκρος, ο «πόνος» για τα ομόλογα δεν θα τελειώσει, ακόμη κι αν η Fed σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός και τα μεγάλα ελλείμματα θα συνεχίσουν να προκαλούν απώλειες. «Αυτό είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών δαπανών, οι οποίες λειτουργούν σαν να “πετάς χρήματα από το ελικόπτερο”» τονίζει ο έμπειρος αναλυτής.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού στο Κογκρέσο εκτίμησε τον περασμένο Μάιο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ θα φθάσει στα 20 τρισ. δολάρια την επόμενη 10ετία, με το δημόσιο χρέος να αγγίζει το 119% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τι πιστεύουν JP Morgan, Μπιλ Άκμαν

Οι αναλυτές της JP Morgan, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι η μέχρι στιγμής «ανθεκτικότητα» της αμερικανικής οικονομίας, παρά τα σημάδια επιβράδυνσης, δίνει στη Fed το περιθώριο να δράσει εκ νέου και να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο διάσημος επενδυτής Μπιλ Άκμαν παραμένει «αρκούδα» για τα ομόλογα των ΗΠΑ, δεδομένης της προοπτικής αύξησης των αποδόσεων.

«Το ζήτημα πλέον δεν αφορά το πόσες αυξήσεις επιτοκίων απομένουν, αλλά το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον. Και εδώ, τα μηνύματα της Fed δεν είναι φιλικά» εξηγεί ο Κάμερον Κράις, αναλυτής του Bloomberg.

Τα στοιχήματα των traders αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει μόλις σε μία μείωση επιτοκίων το 2024, διατηρώντας τις σφιχτές πιστωτικές και νομισματικές συνθήκες.

Οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων (όταν οι τιμές μειώνονται, οι αποδόσεις αυξάνονται), από τις αρχές του έτους, υποχωρούν κατά 1,2%, σβήνοντας το +4% που καταγραφόταν έως και τον Απρίλιο. Το 2022 η αντίστοιχη κάμψη είχε διαμορφωθεί στο -12% και το 2021 στο -2%.

Η εκτόξευση του κόστους δανεισμού, όπως είναι εύλογο, πυροδοτεί ανησυχία και στις αγορές μετοχών, οι οποίες τον Σεπτέμβριο καταγράφουν τη χειρότερη πτώση από τον Δεκέμβριο. Αυτή η κατάσταση απέχει παρασάγγας από το αισιόδοξο story, το οποίο είχε καλλιεργηθεί στις αρχές του 2023, όταν και είχε γίνει λόγος για το «έτος των ομολόγων».

Την Τετάρτη, η Fed επικαιροποίησε και τις εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων, θέτοντας τον στόχο για τα τέλη του 2023 στο εύρος 5,5% – 5,75%. Αυτό σημαίνει ότι η σύσφιγξη μέσα στο έτος θα φθάσει στις 125 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμα

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η επενδυτική βαθμίδα βοηθά στο κόστος δανεισμού μας (vid)

Γιατί οι μετοχές πέφτουν… παντού – Το «μάρμαρο» των υψηλών επιτοκίων και οι εκροές ρεκόρ

Στα «χέρια» του ΤΧΣ η πρόταση της Eurobank για επαναγορά των μετοχών – Ξεκινά η αποεπένδυση του Δημοσίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ