ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζεται το ράλι στα σιτηρά – Νέα άνοδος κατά 4%

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας απειλούν τις ροές εμπορευμάτων στη Μαύρη Θάλασσα

Συνεχίζεται το ράλι στις διεθνείς τιμές των σιτηρών, μετά το μπαράζ επιθέσεων ουκρανικών drones σε ρωσικά πλοία, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Είναι ενδεικτικό ότι τα μελλοντικά συμβόλαια παράδοσης στο Χρηματιστήριο του Σικάγο σημειώνουν άνοδο άνω του 4% (στα 6,59 δολάρια/μπουσέλ), υπό τον φόβο μείωσης της προσφοράς. Αύξηση κατά 2,4% καταγράφουν οι τιμές και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας απειλούν τις ροές εμπορευμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω της οποίας διακινείται η πλειονότητα των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών, αλλά και το 15% έως 20% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά τον τερματισμό της διεθνούς συμφωνίας για τα σιτηρά, η οποία προέβλεπε ασφαλές ζώνες θαλάσσιας μεταφοράς.

Ήδη, οι εξαγωγές από τα ουκρανικά λιμάνια έχουν είτε «παγώσει» τελείως είτε περιοριστεί σημαντικά, και τα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικά πλοία έρχονται να αυξήσουν την πίεση και προς τις εξαγωγές από τα ρωσικά λιμάνια.

Προ πολέμου, Ρωσία και Ουκρανία κάλυπταν από κοινού σχεδόν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης σε σιτηρά, αποτελώντας τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της αγοράς.

Η χρονική συγκυρία των ουκρανικών χτυπημάτων, δε, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της δεύτερης φετινής σοδειάς.

Πέραν των αυξητικών πιέσεων στις τιμές, οι επιθέσεις με drones θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη και στο κόστος μεταφοράς και ασφάλισης, όπως προειδοποιεί στο Bloomberg o Αντρέι Σιζόφ, επικεφαλής της SovEcon.

«Το ρίσκο στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνεται μέρα με τη μέρα και κάθε νέα απειλή στις ρωσικές εξαγωγές είναι πιθανό να επηρεάσει και τις ουκρανικές εξαγωγές» σχολιάζει ο Όλε Χούε, broker στην IKON Commodities.  

Διαβάστε ακόμα

Με μαζικούς ελέγχους και αλλαγές στο «καλάθι» και στο «πλαφόν κέρδους» η «μάχη κατά της ακρίβειας»

Bloomberg: Πώς η ΕΚΤ έφερε την οικονομία της Ευρωζώνης ένα βήμα πριν από την κρίση (πίνακες)

Δεύτερο πλήγμα για τις ΗΠΑ – Υποβάθμιση αμερικανικών τραπεζών από την Moody’s

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""