(Upd) Σε ελεγχόμενη κατοχύρωση των κερδών του προηγούμενου πενθημέρου (περίπου 4%) επιδίδεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρείται στη ζώνη των 920 μονάδων, παρότι οι πωλητές έχουν πάρει προβάδισμα έναντι των αγοραστών. Η προσοχή παραμένει στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζει και στην ΕΚΤ, η οποία επανέλαβε τη δέσμευση στήριξης των ελληνικών ομολόγων παρά την άρση των νομισματικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες κατά 0,51% και διαμορφώνεται στις 919,63 μονάδες, χάνοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (924,20 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δέκα μονάδες (από 918,41 έως 928,12 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται πέριξ μόλις των 42,5 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω και των επικείμενων αργιών (Παρασκευή, Δευτέρα).

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, εμφανίζει μικρή πτώση στο -0,58% και τις 646,95 μονάδες, αφομοιώνοντας το ράλι του τελευταίου 30ημέρου (+14%). Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εurobank, η οποία υποχωρεί κοντά στο 2% και το 1,03 ευρώ. Στο -0,8% και το 1,34 ευρώ ακολουθεί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνει στο -0,7% και τα 3,6 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, τέλος, διαπραγματεύεται στο -0,1% και το 1,09 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,14% 1,0985 ευρώ    
  • Eurobank -1,80% 1,035 ευρώ     
  • Εθνική Τράπεζα -0,68% 3,669 ευρώ     
  • Πειραιώς -0,85% 1,3475 ευρώ   

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,59% και 2.230 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola υποχωρεί στο -1,3% και χάνει τα 19 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνει στο -1,5%, στον απόηχο των μεγεθών του 2021 αλλά και εν μέσω των σεναρίων για την πώληση ενός μεγάλου μεριδίου. Ταυτόχρονα, οι μετοχές των Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ μειώνονται κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται δυναμικά στο +2,5% και τα 4,5 ευρώ, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να έπεται στο +2,1% και το 1,47 ευρώ. Στο +0,7% καθορίζεται η άνοδος και για τις μετοχές των Mytilineos – Aegean.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,40% και 1.550 μονάδες), η μετοχή της Πλαστικάς Θράκης ξεχωρίζει στο -5% και τα 5,6 ευρώ, με τη μετοχή της ΑΒΑΞ να κερδίζει περίπου 3%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 60 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Προς κέρδη 1,5% στην εβδομάδα

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, εύλογα υποκύπτει στις πιέσεις για κατοχύρωση των κεκτημένων, αποχαιρετώντας με κέρδη άνω του 1,5% την τρέχουσα εβδομάδα. Ας σημειωθεί ότι αύριο, Παρασκευή, τόσο η ελληνική όσο και οι ξένες αγορές θα είναι κλειστές, λόγω της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών. Κλειστές θα είναι και τη Δευτέρα (Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών). 

Τα εταιρικά αποτελέσματα και τα υψηλά μερίσματα συνιστούν το βασικό «σύμμαχο» του Γενικού Δείκτη, ο οποίος «αθόρυβα» έχει φθάσει στις 920 μονάδες, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από τα προ-πολέμου επίπεδα των 950 μονάδων. Σήμερα, ήταν η σειρά των Τέρνα Ενεργειακή και Πλαστικά Θράκης να ανακοινώσουν τα μεγέθη του 2021, τα οποία κρίνονται ως εν μέρει ικανοποιητικά από τους αναλυτές. 

Στο μεταξύ, μια νέα Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) φαίνεται ότι είναι στα «σκαριά», μετά από αρκετό καιρό για τον τομέα των ακινήτων, καθώς η Dimand υπέβαλε αίτημα εισαγωγής πριν από μια εβδομάδα. Η διοίκηση πλέον περιμένει το πράσινο φως από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το ανοδικό momentum δεν συνοδεύεται από υψηλούς τζίρους και ισχυρή ορμή, κάτι που φυσικά οφείλεται στο προβληματικό περιβάλλον των διεθνών αγορών. Υψηλός πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων, ενεργειακό κόστος, γεωπολιτικό ρίσκο συνθέτουν ένα αρνητικό κοκτέιλ, το οποίο στερεί αρκετές αγοραστικές δυνάμεις.  

Το βλέμμα, στο μεταξύ, είναι στραμμένο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και προανήγγειλε τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP) από τον Ιούλιο. Η Κριστίν Λαγκάρντ, άλλωστε, είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων το β’ εξάμηνο και άρση των μέτρων στήριξης, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού – ρεκόρ (7,5% τον Μάρτιο). 

Το βασικό σενάριο προβλέπει μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων στο β’ εξάμηνο του 2022 και αφού πρώτα η ΕΚΤ δημοσιεύσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, ενσωματώνοντας τις παραμέτρους της ενεργειακής κρίσης και του ουκρανικού πολέμου. 

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη 

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,5% και τις 459 μονάδες, καθώς οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο αυξάνονται πέριξ του 0,6%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινείται  σταθεροποιητικά. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα σταθερό άνοιγμα εν όψει των τραπεζικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου.. 

Όσον αφορά το πετρέλαιο, η τιμή παρουσιάζει μικρή αποκλιμάκωση αν και παραμένει άνω του ψυχολογικού ορίου των 100 δολαρίων. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν στο -1,2% και τα 102,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent μειώνονται στο -1,3% και τα 107,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διολισθαίνει στο -0,3% και τα 1.978 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Ακόμη και πάνω από 25 ευρώ ανά τ.μ. το ενοίκιο σε καινούρια «πράσινα» γραφεία στην Αθήνα

Οι Μπάκοι προχωρούν με την Deloitte για τα κανάλια, η Τράπεζα Αττικής έγινε… κουβάρι, η Αρετσού ναυάγησε και η Nova πάει για ντέρμπι με την Cosmote

Πλειστηριασμοί: Το «φιλέτο» του Γκερέκου και τα 50 στρέμματα στην Ελαφόνησο