Μηνιαίο ενοίκιο που μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 25 ευρώ ανά τ.μ. μπορεί να «πιάσουν» τα καινούρια γραφεία που είναι υπό κατασκευή αυτή την στιγμή και διαθέτουν «πράσινα» χαρακτηριστικά, όταν στα παλιά γραφεία του κέντρου της Αθήνας τα ενοίκια μπορεί να πέφτουν ακόμη και στο 1/5. Την ίδια στιγμή, η πιο ευνοημένη κατηγορία στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων είναι τα κέντρα logistics, όπου επίσης οι τιμές για τους πιο σύγχρονους χώρους έχουν καταγράψει αξιοσημείωτη άνοδο.

Τις τιμές και τις διαφορετικές ταχύτητες στην αγορά από τις εκθέσεις αποτίμησης ακινήτων της καταγράφει στην έκθεσή της η Noval Property AEEAΠ, του ομίλου Viohalco, η οποία «τρέχει» αυτήν την περίοδο ουκ ολίγα projects υψηλών προδιαγραφών στο εγχώριο real estate.

Oσον αφορά την αγορά γραφείων, η εταιρεία καταγράφει τρείς διαφορετικές ταχύτητες: Τα ποιοτικά γραφεία, σχεδόν ανεξάρτητα θέσης, συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεπεράσουν τα 25 ευρώ /τ.μ. /μήνα και αποδόσεις γύρω στο 6,5%. Τα δε παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία, σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορούν να ενοικιαστούν με τιμές ανώτερες των 5 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα.

Στον ενδιάμεσο χώρο βρίσκονται τα παλαιά γραφεία σε κεντρικούς οδικούς άξονες, όπου σημειώνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και μισθωτικές αξίες περί τα 10 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα με αποδόσεις γύρω στο 7 -7,5%. «Ακίνητα με ανώτερες προδιαγραφές βιοκλιματικού σχεδιασμού, αερισμού, φωτισμού, αυξημένη ενεργειακή αυτονομία και σύγχρονες τεχνολογικά υποδομές ανταποκρίνονται καλύτερα, τόσο στις τρέχουσες υγειονομικές απαιτήσεις, όσο και στις νέες ενεργειακές προκλήσεις», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον αναπτυσσόμενο κλάδο των logistics, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις αποτίμησης ακινήτων της εταιρείας, «για αποθήκες σύγχρονων προδιαγραφών, με ύψη πάνω από 9 μ. και κοντά σε κόμβο, οι αγοραίες αξίες καταγράφονται αρκετές φορές πάνω από 600- 650 ευρώ /ανά τ.μ., τα μισθώματα πλησιάζουν τα 5 ευρώ/ τ.μ. /μήνα και οι αποδόσεις κινούνται στο φάσμα 8%- 8,5%.

«Συμπεραίνεται, ότι τα κέντρα διανομής (logistics centers) είναι η πιο ευνοημένη κατηγορία ακινήτων, μιας και φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά η ζήτησή τους, λόγω της σημαντικής αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην εποχή του COVID-19.

Με βάση την αυξητική πορεία του κλάδου, κρίνεται βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα αναπτυχθεί και μία νέα κατηγορία που αφορά στα city logistics, δηλ. πιο μικρά αποθηκευτικά ακίνητα, εντός ορίων του αστικού ιστού.». Στον κλάδο από τα τέλη του 2017 μέχρι και σήμερα, καταγράφηκε σημαντική αναθέρμανση της αγοράς κυρίως για αποθηκευτικά κτίρια σύγχρονων προδιαγραφών, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν και δικαιοπραξίες, παρά για τυπικών προδιαγραφών και μεγάλης ηλικίας καθαρά βιομηχανικά κτίρια.

Η πανδημία ευνόησε τα αποθηκευτικά ακίνητα σε σχέση με άλλα είδη ακινήτων, καθώς οι ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου εκτοξεύθηκαν. Ειδικά σε περιοχές κοντά στην Αθήνα (Ασπρόπυργος, Μεσόγεια), υπάρχει αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλη κινητικότητα και έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές συναλλαγές.

Διαβάστε ακόμη:

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Λύση για τους 20.000 εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες

Πλειστηριασμοί: Το «φιλέτο» του Γκερέκου και τα 50 στρέμματα στην Ελαφόνησο

Σε ποια crypto startup επενδύουν οι Γκουίνεθ Πάλτροου, Άστον Κούτσερ και Τζάστιν Μπίμπερ