Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα, προβλέπει η γαλλική τράπεζα Société Générale. Η γαλλική τράπεζα θεωρεί ότι όχι μόνο στη σημερινή αξιολόγηση, η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί αλλά αναμένει ότι θετική εξέλιξη για το ελληνικό χρέος και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

«Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για την S&P να αναβαθμίσει επιτέλους την Ελλάδα σε BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+ με θετικές προοπτικές. Η χώρα έχει εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική θέση έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2016. Με δάνεια χαμηλού κόστους από την ΕΕ, τα επιτόκια και οι πληρωμές της χώρας είναι χαμηλότερες από αυτές της Ιταλίας, παρά τον υψηλό δείκτη χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ.

Οι εκλογές και η νίκη της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας έχουν σχεδόν εξασφαλίσει τη συνέχεια της πολιτικής και η αξιολόγηση αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας έχει τιμολογηθεί από τότε. Με το 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο να διαπραγματεύεται ήδη κατά 42 μ.β. λιγότερες από το ιταλικό κρατικό δεκαετές ομόλογο, πιστεύουμε ότι υπάρχουν σχετικά λίγες δυνατότητες για περαιτέρω ράλι», εκτιμά η τράπεζα.

Αντίθετα, ο γαλλικός οίκος περιμένει πιθανή αρνητική προοπτική για την Ιταλία από την S&P. «Ήταν μια πολυάσχολη εβδομάδα για τον οίκο αξιολόγησης επί των σημαντικότερων ευρωπαϊκών κρατικών χωρών. Την Παρασκευή, αναμένουμε ότι η S&P θα ανακοινώσει δύο αλλαγές στις αξιολογήσεις της: αρνητική προοπτική για την Ιταλία και αναβάθμιση της Ελλάδας.

Όσον αφορά την Ιταλία, η S&P προέβλεπε προηγουμένως ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 4,5% το 2023 και στο 3,6% το 2024 και ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περισσότερο από 1 % ανά έτος στο 136% έως το 2026. Τα στοιχεία αυτά είναι απίθανα τώρα που το νέο δημοσιονομικό σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω το έλλειμμα και το χρέος», επισημαίνει ο οίκος.

«Παράλληλα, η αναθεώρηση της S&P τον Απρίλιο ανέφερε ότι η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2024 θα είναι σημαντική για την αξιολόγηση της. Το αναθεωρημένο έλλειμμα, μαζί με την αβέβαιη σχέση με την ΕΕ, θα πρέπει να είναι αρκετά για την S&P για να εξετάσει το ενδεχόμενο αρνητικής προοπτικής, ωθώντας την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας περαιτέρω προς το καθεστώς junk. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των ενεργειών αξιολόγησης στα περιθώρια των χωρών, καθώς οι αγορές συχνά τιμολογούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα πριν από την ίδια την αναθεώρηση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει μια θετική συσχέτιση μεταξύ των μεταβολών της βαθμολογίας και αυτό σημαίνει ότι μια αρνητική προοπτική για την Ιταλία την Παρασκευή θα μπορούσε να οδηγήσει σε 5-10 μ.β. διεύρυνση του spread με τα γερμανικά δεκαετή την επόμενη Δευτέρα», καταλήγει η τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη

Η Standard & Poor’s «κρίνει» την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Η βραζιλιάνικη Petrobras ανεβάζει τις τιμές του ντίζελ, κατεβάζει τις τιμές της βενζίνης

Βρετανία: Κλείνει η ψαλίδα του ελλείμματος στον προϋπολογισμό – «Έκρηξη» σε φορολογικά έσοδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ