Η γαλλική Société Générale κάνει στροφή 180 μοιρών από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της και πλέον υπολογίζει ότι η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI τον επόμενο μήνα θα έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Οι λόγοι για τις πιθανές αλλαγές αφορούν το μέγεθος των μετοχών.

Η Société Générale αλλάζει εκτίμηση και αναμένει με υψηλές πιθανότητες ότι θα υπάρξουν αλλαγές, προσθήκες και διαγραφές από το δείκτη MSCI Greece, όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα σε σχετικό report με ημερομηνία 22 Απριλίου. Θεωρεί πλέον βέβαιη την προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας και του Μυτιληναίου, και μια πιθανή την προθήκη των ΕΛ.ΠΕ αλλά και πιθανή τη διαγραφή της Jumbo. Οι συναλλαγές που θα αφορούν τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν σε αξία τα 320 εκατ. δολάρια σε μία μόνο συνεδρίαση.

Παρότι η πιθανότητα είναι μέση (mid conviction) αναφορικά με τους τίτλους της ΕΤΕ και του Μυτιληναίου, η προσθήκη των ΕΛ.ΠΕ και η διαγραφή που αφορά τη μετοχή της Jumbo δε φέρουν πιθανότητες.

Οι πιθανές εκροές της Jumbo ανέρχονται στα 88 εκατ. δολάρια, οι πιθανές εισροές για την ΕΤΕ στα 119 εκατ. δολάρια, για τη Μυτιληναίος 96 εκατ. δολάρια, τα ΕΛ.ΠΕ 24 εκατ. δολάρια.

Αν λάβουν χώρα όλες οι αλλαγές που προβλέπει η γαλλική τράπεζα, ο δείκτης MSCI Greece θα αυξήσει τη βαρύτητα του κατά 0,043% στις αναδυόμενες αγορές. Οι πιθανές εισροές – εκροές στις τρέχουσες συνθήκες συναλλακτικής δραστηριότητας θα έχουν ιδιαίτερα αυξημένη επίδραση αφού π.χ. οι εισροές για την ΕΤΕ αντιστοιχούν σε 9 συναλλαγών βάσει των μέσων συναλλαγών, 8 ημέρες για τη Μυτιληναίος, 33 ημέρες για τα ΕΛ.ΠΕ. και 24 ημέρες για τον τίτλο της Jumbo.

Επισημαίνεται ότι η MSCI. θα ανακοινώσει τις όποιες αλλαγές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών την Πέμπτη 12 Μαΐου και οι όποιες αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή στο κλείσιμο της αγοράς στις 31 Μαΐου.

Ο βασικός δείκτης της MSCI για τη χώρα περιλαμβάνει έξι τίτλους, τις ΟΤΕ (με στάθμιση 25,22%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 18,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 16,75%), Eurobank Holdings (με στάθμιση 18,57%), ΔΕΗ (με στάθμιση 10,75%) και Jumbo (με στάθμιση 9,89%), βάσει των τελευταίων reports αναφοράς του ίδιου του οίκου.

Διαβάστε ακόμη:

Θέμα ημερών ή και ωρών η νέα έξοδος στις αγορές

Aeroflot: Μειώθηκαν 20% οι επιβάτες της ρωσικής αεροπορικής – Ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων

Jet2: Για πρώτη φορά ταξίδια city break από τη Βρετανία στην Αθήνα το χειμώνα 2022- 2023