Αγορές

Société Générale: Συναλλαγές αξίας άνω των $200 εκατ. φέρνει στο Χ.Α. η αναδιάρθρωση του MSCI Greece

  • Νίκος Μελαχροινός


Αναμένεται πως θα υπάρξουν δύο προσθήκες και μια διαγραφή από το δείκτη MSCI Greece και συναλλαγές αξίας που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. δολάρια σε μία μόνο συνεδρίαση - Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ και Jumbo στο επίκεντρο - Πότε αναμένονται

Η γαλλική Société Générale εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI τον επόμενο μήνα θα έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον αφού προβλέπει ότι θα υπάρξουν δύο προσθήκες και μια διαγραφή από τον εγχώριο δείκτη MSCI Greece και συναλλαγές αξίας που ξεπερνούν τα 200 εκατ. δολάρια σε μία μόνο συνεδρίαση!

Η πιθανή διαγραφή αφορά τη μετοχή της Jumbo και οι δύο προσθήκες αφορούν τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ. Οι πιθανές εισροές και εκροές που προβλέπει ανέρχονται αθροιστικά σε 215 εκατ. δολάρια.

Οι πιθανές εκροές της Jumbo ανέρχονται στα 88 εκατ. δολάρια, οι πιθανές εισροές για την ΕΤΕ στα 75 εκατ. δολάρια και τέλος για τη ΔΕΗ στα 48 εκατ. δολάρια.

Αν λάβουν χώρα όλες οι αλλαγές που προβλέπει η γαλλική τράπεζα, ο δείκτης MSCI Greece θα αυξήσει τη βαρύτητα του κατά 0,009% στις αναδυόμενες αγορές. Οι πιθανές εισροές – εκροές στις τρέχουσες συνθήκες χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας θα έχουν ιδιαίτερα αυξημένη επίδραση αφού π.χ. οι εισροές για την ΕΤΕ αντιστοιχούν σε 27 ημέρες συναλλαγών βάσει των μέσων συναλλαγών, 7,9 ημέρες για τη ΔΕΗ και 15,8 ημέρες για τον τίτλο της Jumbo.

Επισημαίνεται ότι η MSCI Inc. θα ανακοινώσει τις όποιες αλλαγές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου και οι όποιες αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή στο κλείσιμο της αγοράς στις 30 Νοεμβρίου.

Ο βασικός δείκτης της MSCI για τη χώρα περιλαμβάνει πέντε τίτλους, τις ΟΤΕ (με στάθμιση 29,73%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 21,84%), Alpha Bank (με στάθμιση 19,44%), Eurobank Holdings (με στάθμιση 16,75%) και Jumbo (με στάθμιση 12,24%), βάσει των τελευταίων reports αναφοράς του ίδιου του οίκου.

Διαβάστε ακόμα:

Η αύξηση εσόδων «δίνει το σήμα» για μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2021

Σκάνδαλο Theranos: Με ψεύτικες μελέτες φαρμακευτικών κολοσσών εξαπατούσε η Χολμς τους επενδυτές

Σε αυτή τη χώρα οι εταιρείες αυξάνουν τους μισθούς… αλλά δεν βρίσκουν υπαλλήλους