Η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές συνεχίσθηκε και σήμερα, καθώς ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας έκανε την εμφάνισή του. Ο λόγος είναι για την κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη εδώ και πέντε εβδομάδες, περίπου. 

Η απόφαση του αρχιστράτηγου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Khalifa Hifter, να εξαπολύσει επίθεση στην Τρίπολη, τον περασμένο μήνα, έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα της Λιβύης.

Η επιχείρηση ξεκίνησε μόλις μια εβδομάδα πριν από την πραγματοποίηση ενός προγραμματισμένου Εθνικού Συνεδρίου, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ, και το οποίο είχε στόχο να διευκολύνει τις εθνικές εκλογές στην διχασμένη χώρα, όπου επί σχεδόν δυο χρόνια είχε επιτευχθεί εκεχειρία. Ήδη, μαχητές που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης (GNA), με έδρα την Τρίπολη, έχουν σταματήσει την επίθεση του Hifter. Όμως οι συνεχιζόμενες προσπάθειες του LNA μπορεί να εξελιχθούν σε μια παρατεταμένη σύγκρουση και έναν νέο εμφύλιο πόλεμο.

Για την ώρα, οι πιο πρόσφατες μάχες δεν είχαν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της πετρελαϊκής παραγωγής ή των εξαγωγών στη Λιβύη, και αυτό μπορεί να συνεχιστεί αν υπάρξει γρήγορα νέα εκεχειρία. Όμως όσο περισσότερο διαρκούν οι μάχες, τόσο πιο πιθανό είναι η πετρελαϊκή βιομηχανία της Λιβύης να χρησιμοποιηθεί με κάποιον τρόπο ως «μοχλός πίεσης». Και ακόμα και αν υπάρξει εκεχειρία, η επίθεση του Hifter έχει βραχυκυκλώσει βραχυπρόθεσμα τις όποιες προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης. Και τα δυο αποτελέσματα θα μπορούσαν να «παγώσουν» την προσπάθεια ανάκαμψης του πετρελαϊκού κλάδου της Λιβύης.

Η χώρα των 6,4 εκατομυρίων κατοίκων καταβάλει σημαντική προσπάθεια να ξαναχτίσει τον τομέα της ενεργειακής της βιομηχανίας , από το 2011, μετά την πτώση του Καντάφι. Η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας έχει αυξηθεί στα 1,176 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για τον προηγούμενο μήνα. 

Ο Μουσταφά Σανάλα επικεφαλής του Οργανισμού Πετρελαίου Λιβύης (NOC) σε δήλωσή του προειδοποιεί πως αν οι εχθροπραξίες συνεχιστούν, τότε το 95% της παραγωγής της χώρας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. 

Ετσι, μετά την ένταση στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ- Κίνας, τους περιορισμούς των ΗΠΑ σε Βενεζουέλα και Ιράν αλλά και τις πολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.