«Μετά από ένα σταθερό 2022, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα επιβραδυνθεί το 2023, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να προβλέπεται σε περίπου 1,4%. Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα ξεπεράσουν το μέσο όρο της Ευρωζώνης, εν μέρει λόγω του μικρότερου μεριδίου της ενέργειας και των επιτοκίων ευαίσθητων τομέων στην οικονομία της», εξηγεί η S&P Global Ratings.

Επιπλέον, η ελληνική οικονομία έχει κατά την τελευταία δεκαετία γίνει πολύ πιο ανοιχτή (με τις εξαγωγές ως προς το ΑΕΠ να ανέρχονται στο 45%) και με έναν πολύ μεγάλο τουριστικό τομέα που απασχολεί το 28% του συνόλου των εργαζομένων στη μη χρηματοπιστωτική επιχειρηματική οικονομία, η οικονομία θα παραμείνει εκτεθειμένη στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες.

Οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο να αντισταθμιστεί η αντίσταση στην ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του πληθυσμού με την αύξηση της εργασιακής δραστηριότητας στην οικονομία, η οποία είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Πιστεύουμε ότι μία από τις βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα φέτος θα είναι να συνεχίσει να μειώνει τα δημοσιονομικά ελλείμματα εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης. Η κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, υποστηριζόμενο κυρίως από τη σταδιακή απόσυρση των δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία και τη μη ανανέωση της ορισμένων μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς και από τον έκτακτο φόρο έκτακτης εισφοράς στην ηλεκτρική ενέργεια.

Παρόλο που πιστεύουμε ότι μια οικονομική επιβράδυνση και πιθανές πρόσθετες κυβερνητικές πιέσεις στις δαπάνες ενόψει των εκλογών του 2023 μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο της για δημοσιονομική ισορροπία. Αναμένουμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, τοποθετώντας το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε διακριτή πτωτική πορεία», επισημαίνει η S&P Global Ratings.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις φετινές εκλογές, πιστεύουμε ότι τα τρέχοντα προγράμματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ καθώς και τα διαθέσιμα κονδύλια του NGEU θα ενθαρρύνουν την επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι προοπτικές είναι σταθερές και αντανακλούν την προσδοκία ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη πολιτική αποτελεσματικότητα της πολιτικής θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τις έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Στο πτωτικό σενάριο, θα μπορούσε να μειώσει τις αξιολογήσεις της Ελλάδας αν η οικονομία αποδυναμωθεί σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμένει ή αν οι δημοσιονομικές επιδόσεις επιδεινωθούν σημαντικά κάτω από τις προβλέψεις της.

Στον αντίποδα, στο ανοδικό σενάριο, θα μπορούσε να αυξήσει τις αξιολογήσεις της για την Ελλάδα αν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.

Διαβάστε ακόμη

Standard Chartered: Προειδοποιεί για υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσετε με τη νέα επιδότηση – Παραδείγματα

Ασπασία Λεβέντη: Στο σφυρί διαμέρισμα αξίας €2,7 εκατ. στην Ηρώδου Αττικού για €100.000 (pics)