Τα κακά μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το επενδυτικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βάφοντας… κόκκινο το ταμπλό.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,77% στις 472 μονάδες και μάλιστα με όλους ανεξαιρέτως τους επιμέρους κλάδους του δείκτη να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Αν και τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές σε ποσοστό 1,9%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση ύψους 0,86% στις 16.547 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 βρέθηκε στο -0,52% και τις 7.387 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο περιορίστηκε σε ποσοστό 0,98% φτάνοντας έτσι τις 7.576 μονάδες.

Αντιστοίχως στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,66% στις 30.249 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολίσθησε κατά 0,62% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 10.004 μονάδες.

Αν και οι αναλυτές περίμεναν ελαφρά άνοδο του πληθωρισμού το Δεκέμβριο λόγω της αύξησης των ενεργειακών τιμών, η αγορά αιφνιδιάστηκε από τη μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη άνοδο του δείκτη που δημιουργεί ερωτηματικά για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

O δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε από το 3,1% στο 3,4% σε ετήσια βάση έναντι της αύξησης κατά 3,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αντιστοίχως ο δομικός CPI διολίσθησε ελαφρά, αλλά όχι όσο περίμεναν οι αναλυτές, στο 3,9% σε ετήσια βάση.

Παρά το γεγονός ότι μεσολαβούν τα στοιχεία τριών ακόμη μηνών για την πορεία του πληθωρισμού μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed, στις 20 Μαρτίου, είναι σαφές ότι οι προσδοκίες της αγοράς πως η πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων μπορεί να έρθει ήδη από την άνοιξη σαφώς περιορίστηκαν.

Και μπορεί η ΕΚΤ να χαράσσει από την πλευρά της τη δική της πορεία με βάση τα δεδομένα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά είναι λίαν αμφίβολο πως θα είναι αυτή που θα κάνει πρώτη τη μετάβαση σε μια στρατηγική νομισματικής χαλάρωσης, πριν δηλαδή τη Fed.

Εξάλλου, και από το μέτωπο των ενεργειακών τιμών τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει πυροδοτήσει ένα αρνητικό ντόμινο για το εμπόριο, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα commodities που είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν το κόστος και τις τελικές τιμές στην καταναλωτική αγορά, αναζωπυρώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ήδη σήμερα οι πετρελαϊκές τιμές κατέγραψαν νέο άλμα κοντά στο 3% λαμβάνοντας υπόψη και τις αρνητικές εξελίξεις στον κόλπο του Ομάν με την κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ από το Ιράν που ανεβάζει περαιτέρω το θερμόμετρο στην περιοχή.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 2,83% στα 78,96 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού WTI εκτινάχθηκε σε ποσοστό 3,17% στα 73,63 δολάρια.

Στον αντίποδα μικρές απώλειες κατέγραψε ο χρυσός πέφτοντας κατά 0,34% στα 2.021 δολάρια την ουγγιά, κινούμενος κόντρα στα κέρδη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και του δολαρίου.

Πραγματικά στις αγορές συναλλάγματος τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό έστειλαν ανοδικά το δείκτη δολαρίου, που ενισχύθηκε 0,30% στο 102,67. Έτσι και το ευρώ σημείωσε πτώση 0,20% με την ισοτιμία με το δολάριο να κινείται στο 1,0949.

Διαβάστε ακόμη

Οι νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια – Την ερχόμενη εβδομάδα η πρώτη υπουργική απόφαση

Πολυτιμότερη εταιρεία παγκοσμίως η Microsoft – Πώς κατάφερε να εκθρονίσει την Apple

Παραλίες: Νέοι κανόνες και ηλεκτρονικές δημοπρασίες από τον Μάιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ