(upd) Επιλεκτικά κέρδη καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» τις κινήσεις τους εν μέσω των ανησυχιών για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης -ένα σενάριο που προκαλεί τρόμο στις διεθνείς αγορές. Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα παρατηρείται ένα επιφυλακτικά ανοδικό κλίμα, κάτι το οποίο αποδίδεται στις κινήσεις ωραιοποίησης (window dressing) λίγο πριν τη λήξη του εξαμήνου (-5,4%). Βέβαια, την ίδια στιγμή, το Χ.Α. δυσκολεύεται αισθητά να πορευτεί προς τις αντιστάσεις των 850 μονάδων -δείγμα των ευρύτερων προκλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,60% και διαμορφώνεται στις 841,53 μονάδες, κερδίζοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (836,48 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δέκα μονάδες (από 833,54 έως 843,91 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 19 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, από την πλευρά του, εξακολουθεί να εμφανίζει δυσκολίες αντίδρασης, με αποτέλεσμα να παραμένει κολλημένος στο -0,11% και τις 538,55 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία αυξάνεται στο +1,4% και το 1,01 ευρώ, σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης από το ιστορικό χαμηλό (0,97 ευρώ). Η μετοχή της Eurobank δε, σημειώνει οριακά κέρδη κατά 0,2% και ανακτά το τεχνικό σημείο του 0,90 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν αμετάβλητες στο 0,89 και στα 3,14 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,16% 0,8934 ευρώ 
  • Eurobank +0,22% 0,905 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,35% 3,13 ευρώ 
  • Πειραιώς +1,39% 1,019 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,74% και 2.029 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ επιχειρεί να ανακάμψει μετά τις ισχυρές πιέσεις της Τετάρτης, καθώς ενισχύεται στο +4,4% και τα 5,58 ευρώ. Κατά περίπου 2,7% αυξάνεται και η μετοχή της Mytilineos, ενώ η μετοχή της Σαράντης, η οποία το τελευταίο διάστημα τίθεται στο επίκεντρο εξαιτίας του «διαζυγίου» με την Estée Lauder, βρίσκεται στο +3%. Οι μετοχές των Motor Oil και Jumbo, επίσης, κερδίζουν πέριξ του 1%. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία υποχωρεί κατά 0,8%. Κατά 0,5% μειώνεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την πώληση της συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,68% και 1.331 μονάδες), η μετοχή της Ικτίνος ξεχωρίζει στο +6,2% και το 0,54 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Cenergy και Τεχνικής Ολυμπιακής ενισχύονται κατά τουλάχιστον 2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 42 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Επιφυλακτικότητα στην αγορά 

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει να βαδίζει στο μονοπάτι της επιφυλακτικότητας και της στασιμότητας, ενόσω φουντώνουν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, κάτι το οποίο προκαλεί έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές μετοχών. Οι επενδυτές αποστρέφονται την ανάληψη περιττού κινδύνου, καθώς οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν οδηγήσει σε αισθητή υποβάθμιση των προβλέψεων για το ΑΕΠ. 

Στην Ελλάδα, η διαχείριση των εισαγόμενων πιέσεων προς το παρόν αποδεικνύεται εν μέρει ικανοποιητική, με τον Γενικό Δείκτη να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα στηρίγματα των 820 και 800 μονάδων. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι πρόδηλη η αδυναμία άμεσης επαναφοράς στις 850 μονάδες, ιδίως για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το αρνητικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια. 

«Ο Γ.Δ. κινείται με νευρικότητα, αρνούμενος να υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες, αλλά και με ανεπαρκείς δυνάμεις για μια επιτυχή αναμέτρηση με τις 850 μονάδες. Παραμένει επομένως σε εμφανή αναζήτηση κατεύθυνσης, αναμένοντας τον καταλύτη εκείνο που θα μπορούσε να αναβαθμίσει την επενδυτική ψυχολογία» σχολιάζει ενδεικτικά ο διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται αισθητά κάτω των 70 εκατομμυρίων ευρώ τις τελευταίες τρεις ημέρες, σε μια ένδειξη της στάσης αναμονής των επενδυτών, οι οποίοι σκέφτονται διπλά και τριπλά την όποια επόμενη κίνησή τους. 

Άλλωστε, η τρέχουσα εικόνα της διεθνούς οικονομίας, όπως προαναφέραμε, εντείνει τις ανησυχίες για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή μιας περιόδου χαμηλής ή μηδενικής ανάπτυξης, η οποία συνδυάζεται με υψηλό πληθωρισμό. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι ήδη μιλούν για το ενδεχόμενο ύφεσης στη Νο.1 οικονομία του πλανήτη, δηλαδή την αμερικανική.    

Στο μεταξύ, εμφανώς καλύτερη είναι η εικόνα στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί στα επίπεδα του 3,7%, δηλαδή το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 20 ημερών. Κι αυτό, διότι οι επενδυτές «βλέπουν» στο δημόσιο χρέος ένα ασφαλές καταφύγιο. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,10% και τις 401 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,02%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,18% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,06%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 0,91%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones χάνουν περίπου 200 μονάδες, προμηνύοντας ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές υποχωρούν κάτω των 110 δολαρίων, εν μέσω των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία. Τα συμβόλαια WTI, συγκεκριμένα, διαμορφώνονται στο -2,07% και τα 103,96 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -1,79% και τα 109,74 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο -0,17% και τα 1835 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Καζίνο στο Ελληνικό: Η ελληνοαμερικανική συμμαχία που αλλάζει τον τομέα του τουρισμού και της ψυχαγωγίας στην Ελλάδα

Η νέα γκάφα με τους (παρολίγον) ολιγάρχες, η βίλα του διαφημιστή, η κόντρα με το Κατάρ, η Νίκη και ο Νίκος

Αγορά ιδίων μετοχών: Ένα εξαιρετικό εργαλείο που παραμένει αναξιοποίητο στην Ελλάδα