Αγορές

Στη μέγγενη της μετάλλαξης Όμικρον τα Χρηματιστήρια

  • newsroom


Στο μικροσκόπιο των αγορών οι ειδήσεις για την νέα μετάλλαξη Ομικρον - Στο -1,87% ο γερμανικός Dax - Ήπιες οι απώλειες για τον ελληνικό δείκτη

Οι ανησυχίες που έχει ξυπνήσει η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον εξαπλώνονται στις παγκόσμιες αγορές με τους αναλυτές να εστιάζουν σε κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να διασαφηνίσει την επικινδυνότητα της νέας μετάλλαξης και άρα τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει σε επίπεδο μέτρων και οικονομίας.

Οι δείκτες στα βασικά Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια διευρύνουν τις απώλειες τους καθώς εξελίσσεται η συνεδρίαση σε μια μέρα που είχε ήδη ξεκινήσει αρνητικά. Μεσολάβησε η δημοσιοποίηση εγγράφου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σύμφωνα με το οποίο η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να ξεπεράσει σε διασπορά τη μετάλλαξη Δέλτα και να κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα» της νέας μετάλλαξης επί της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διευρύνει τις απώλειές του στο 1,7% από 1,2% νωρίτερα. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει ο κλάδος της τεχνολογίας με υποχώρηση κατά 4,1% αλλά και οι υπόλοιποι κλάδοι βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,17%, ενώ ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες κατά 1,87% ή 288 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,70%, ενώ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στα Χρηματιστήρια του Νότου με τον ιταλικό FTSE MIB να βρίσκεται στο -1,85% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 στο -2,17% .

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο οι απώλειες του Γενικού Δείκτη περιορίζονται προς το παρόν στο 0,74% ενώ η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα.

Θετικό άνοιγμα στη Wall Street παρά τη μεταβλητότητα

Διαφορετική είναι η σημερινή εικόνα στη Wall Street, καθώς παρά την έντονη μεταβλητότητα οι δείκτες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 430 μονάδες ή σε ποσοστό 1,27%, λαμβάνοντας ώθηση την ισχυρή άνοδο της μετοχής της Boeing κατά 3%. Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,9%, ενώ ο τεχνολογικός Νasdaq αποδεικνύει την έντονη μεταβλητότητα σημειώνοντας οριακές κινήσεις τόσο σε θετικό όσο και σε αρνητικό έδαφος.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, των καζίνο και της ενέργειας είναι εκείνες που σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο, ανακάμπτοντας από τη χθεσινή πτώση. Η μετοχή της Delta Air Lines σημείωνει άνοδο 4%, η MGM Resorts βρίσκεται στο +4,5% και της Hilton Worldwide στο +3,9%. Η μετοχή της Norwegian Cruise Line σημειώνει άνοδο κατά 5%.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά 2% μετά την αποκάλυψη από το Bloomberg ότι ο τεχνολογικός γίγαντας καταγράφει επιβράδυνση της ζήτησης για iPhone ενόψει της πολύ σημαντικής εορταστικής περιόδου.

Το πρωί οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη χθεσινή αρνητική συνεδρίαση στη Wall Street που οδήγησε τον Dow Jones σε απώλεια 461 μονάδων. Στην αμερικανική αγορά εκτός από την αναζωπύρωση των ανησυχιών που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη, «βάρυνε» και η πρόθεση της Fed να προχωρήσει πιο γρήγορα σε τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Διαβάστε ακόμα:

Moody’s: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραλλαγή Όμικρον

Στο +24% για την περίοδο 2018–2021 η αγορά κατοικίας – Οι καταλύτες για διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος

Eφοδιαστική αλυσίδα: Κρίση από το θαλάσσιο «μποτιλιάρισμα» στα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου