Με ήπιες απώλειες και με έντονη μεταβλητότητα συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,32% και να βρίσκεται στις 874,45 μονάδες.

Η αγορά προσπαθεί να παραμείνει άνω των 874 μονάδων, μετά την χτεσινή άνοδο και οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί λόγω της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η οποία μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση να πάρει πιο αυστηρά μέτρα που θα μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα με το τέταρτο τρίμηνο να είναι από τα πιο σημαντικά της ελληνικής οικονομίας, δεδομένης της εορταστικής περιόδου.

Η αξιολόγηση των τελευταίων μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά μέχρι τότε, τα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης είναι πολλά.

Αν και ακόμη τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση δεν οδηγούν σε μεγάλες απώλειες της οικονομικής δραστηριότητας, εντούτοις ουδείς ανέμενε ότι η χώρα θα ξαναβρεθεί στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν την έναρξη των εμβολιασμών.

Έτσι, αυτό που μένει ως το μεγάλο ερώτημα στην αγορά είναι το κατά πόσο είναι κοντά ένα ολικό ή και μερικό lockdown, το οποίο θα επηρεάσει και πάλι την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά σε μια εποχή που το λιανεμπόριο αναμένει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων.

Άλλωστε, στο “κόκκινο” κινούνται σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων στην ήπειρο που ξυπνά δυσάρεστες μνήμες από το ντόμινο lockdown που έλαβε χώρα πέρυσι, και το οποίο οδήγησε σε ύφεση της οικονομίες.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι ένας νέος κύκλος περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό του 4ου κύματος της πανδημίας που βρίσκεται σε έξαρση θα μπορούσε να υπονομεύσει εκ νέου την ανάκαμψη των οικονομιών.

Εκτός της πορείας της πανδημίας νέο ‘πονοκέφαλο’ για τις Αγορές, αποτέλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Fed, Jerome Powel, σχετικά με τον πληθωρισμό. Η επίμονα ανοδική τάση στις τιμές, τον οδήγησαν να αποσύρει από την φρασεολογία του το επίθετο ‘παροδικός’, αφήνοντας επίσης αιχμές για επίσπευση του ‘tapering’. Η εξέλιξη αυτή έβαλε ‘φρένο’ στις αμερικανικές αγορές, οι οποίες δεν είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την νέα μετάλλαξη και τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,33% και βρίσκεται στις 2.093,82 μονάδες, η ΔΕΗ με 1,69% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη με την Motor Oil, Coca cola, ΕΧΑΕ, Eurobank, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες ο Σαράντης με 2,63% και ακολουθούν Λάμδα, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς σημειώνοντας απώλειες άνω του 1% και η Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Aegean, Τιτάνας ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 867 – 880, από όπου διέρχονται οι εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, τα επιφυλακτικά σενάρια έχουν τον πρώτο λόγο και δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 846, 830, 802 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 790 μονάδες.

Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης και κλεισίματος υψηλότερα των 880 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις στις 895 – 900, 927 (ημερήσιο “stop short”) και η ιδιαίτερα ισχυροποιημένη ζώνη στις 934 – 950 μονάδες. Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2090 – 2122 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 2130 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2181 (gap), 2234, 2238 (ημερήσιο “stop short) και 2240 μονάδες (gap). Οι στηρίξεις στις 2050 και 2000 – 1994 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα «κενά αέρος» για την easyJet και φήμες για προσπάθεια αποκατάστασης σχέσεων με τον Στέλιο Χατζηιωάννου

Πόσο θα μας κοστίσει το καύσιμο του μέλλοντος;