Δίχως τέλος συνεχίζεται η κατρακύλα για τη μετοχή της Credit Suisse στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, η οποία αφενός βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αφετέρου ετοιμάζεται να πετύχει το μακροβιότερο αρνητικό σερί από το 2011. 

Είναι ενδεικτικό ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, η μετοχή της ελβετικής εισηγμένης υποχωρεί κατά 7,6% και διολισθαίνει στα επίπεδα μόλις των 3 φράγκων. Δηλαδή το χειρότερο σημείο στην ιστορία της.

Σαν να μην έφθανε αυτό, ο τίτλος της Credit Suisse βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος για 10 συνεχόμενες ημέρες (το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων 11 ετών), κατά τη διάρκεια των οποίων έχει απολέσει το 27% της αξίας της.  

Credit Suisse shares decline for 10 days, longest losing streak since 2011

Οι μαζικές εκροές συνδέονται άρρηκτα με τις προβλέψεις για το δ’ τρίμηνο. Πρόσφατα, η διοίκηση της ιστορικής τράπεζας έκανε γνωστό ότι οι ζημιές θα φθάσουν το 1,5 δισ. φράγκα, καθώς από την 1η Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου οι πελάτες «σήκωσαν» και απέσυραν κεφάλαια αξίας 84 δισ. φράγκα.   

Τα εν λόγω κεφάλαια αντιπροσωπεύουν το 6% των συνολικών υπό διαχείριση assets της τράπεζας, αλλά και το 10% των assets του τμήματος διαχείρισης πλούτου. «Οι εκροές έχουν περιοριστεί από τα αυξημένα επίπεδα του Οκτωβρίου, αλλά δεν έχουν αντιστραφεί» διευκρίνισε η διοίκηση.   

Ας σημειωθεί ότι η ελβετική τράπεζα βρίσκεται σε φάση εκ βάθρων αναδιάρθρωσης, με τη διοίκηση του Ούλριχκ Κόρνερ να προσπαθεί να διασώσει ό,τι διασώζεται, έπειτα από μια περίοδο διαδοχικών σκανδάλων, απώλειας πελατών, εκροής κεφαλαίων και ζημιογόνων αποτελεσμάτων.   

Έλλειμμα εμπιστοσύνης

Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 δισ. φράγκα, την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας έως το 2025, αλλά και την πώληση μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων (μονάδα τιτλοποίησης κ.α.). 

Το μεγαλύτερο στοίχημα, όμως, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, κάτι το οποίο απαιτεί πολλή και επίπονη προσπάθεια. «Η Credit Suisse χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη το ταχύτερο δυνατό. Αλλά είναι ευκολότερο να το λες, παρά να το κάνεις» σχολιάζει ο Ανδρέας Βεντίτι, αναλυτής της Bank Vontobel.    

Σύμφωνα με τον Κόρνερ, η τράπεζα θα επιστρέψει σε κερδοφορία από το 2024. Μια εκτίμηση, όμως, την οποία αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να αμφισβητήσουν, θεωρώντας ότι το έτος επιστροφής στα κέρδη θα είναι το 2025.    

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης και οι εκλογές, το VAR του Μαξίμου για Στασινό και Ξιφαρά, οι αυξήσεις στα κινητά και τα φέσια στις στοιχηματικές

O λεπτότερος ουρανοξύστης στον κόσμο βλέπει το Central Park της Νέας Υόρκης από τα 435 μέτρα

Τι έχουν πάθει οι Ελληνες με τις Μαλδίβες; 12 ξενοδοχεία σε έναν προορισμό που ζει δόξες