(Τελευταία ενημέρωση – 16:01)

Σε ελεγχόμενη αφομοίωση των πρόσφατων κερδών τους προχωρούν σήμερα (26/3) οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι βασικοί δείκτες και η πλειονότητα των μετοχών κινούνται με μικρές απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τις 1.420 μονάδες να αποτελούν προς το παρόν ανθεκτικό σημείο στήριξης. Στον αντίποδα, οι μετοχές των εταιρειών πληροφορικής καταγράφουν σημαντική άνοδο, με πρωταγωνίστρια την Q&R στην οποία έχουν εισέλθει εφοπλιστικά κεφάλαια.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,16% και διαπραγματεύεται στις 1.422,02 μονάδες, σε στενό εύρος διακύμανσης περίπου 6 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1.427,90 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.421,80 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα ανέρχεται η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές κινούνται σε χαμηλούς τόνους λόγω των εορτασμών για το Πάσχα των Καθολικών.

Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τις τέσσερις συστημικές (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) να «μαζεύουν» πάνω από το 50% του τζίρου. Δύο νέες εκθέσεις βρίσκονται σήμερα στα επενδυτικά «ραντάρ», καθώς η Bank of America ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών με επιφυλακτική, ωστόσο, στάση, ενώ αντίθετα η Euroxx δηλώνει bullish και «βλέπει» περιθώριο ανόδου πάνω από 30% για τις τραπεζικές μετοχές.

Πάντως, οι πληροφορίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις συντηρούν το ανοδικό μομέντουμ, καθώς και τη διάθεση των επενδυτών για επιλεκτικές τοποθετήσεις. Παράλληλα, τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται ικανοποιούν ακόμη και τις πιο απαιτητικές προβλέψεις, υποστηρίζοντας τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών, ενώ και οι μερισματικές διανομές είναι βελτιωμένες. Σύμφωνα με αναλυτές, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων είναι εξαιρετικές μέχρι σήμερα και βρίσκονται κοντά στα επίπεδα του 2022, που ήταν χρονιά ρεκόρ.

Βασικός στόχος της τρέχουσας «συρρικνωμένης» εβδομάδας (το Χ.Α. έμεινε κλειστό χθες και δε θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή) είναι η διατήρηση του θετικού προσήμου τον Μάρτιο, που αποτελεί παραδοσιακά έναν μήνα ρευστοποιήσεων και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων. Επιπλέον, οι επενδυτές θέλουν να παίξουν «άμυνα» όσο πλησιάζουμε στο τέλος του α’ τριμήνου, στο πλαίσιο του καθιερωμένου window dressing (ωραιοποίηση) που λαμβάνει χώρα στη λήξη μεγάλων χρονικών περιόδων.

Η εικόνα στο ταμπλό

Πτωτικά κατά 0,63% κινείται ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαμορφώνεται στις 1.209,89 μονάδες. Διολισθαίνει η Alpha Bank (-2,14% στο 1,688 ευρώ), ακολουθούν η Πειραιώς (-1,79% στα 3,83 ευρώ) και η Eurobank (-0,33% στο 1,796 ευρώ), ενώ η Εθνική αποτελεί εξαίρεση και ενισχύεται κατά +1,12% στα 7,41 ευρώ προσεγγίζοντας εκ νέου το πολυετές υψηλό των 7,46 ευρώ.

Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,35% στις 3.422,05 μονάδες και ο Mid Cap κινείται χαμηλότερα κατά 0,79% στις 2.387,42 μονάδες. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν με «άλμα» άνω του 3% οι τίτλοι της Σαράντης και της Ελλάκτωρ. Κέρδη άνω του 1% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία επιστρέφει στα 18 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ισχυρή πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ElvalHalcor και της Quest Συμμετοχών. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενισχύεται σημαντικά η ΕΥΑΘ, ενώ υποχωρούν περισσότερο από 1% ο ΟΛΠ, η Intralot, η Τεχνική Ολυμπιακή, η Intracom Holdings, η Epsilon Net και η Intrakat.

«Εκτοξεύεται» κατά 19,44% στο 1,29 ευρώ η μετοχή της Quality & Reliability, στον απόηχο του μεγάλου πακέτου μετοχών που άλλαξε «χέρια» την περασμένη Παρασκευή. Οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης, ιδιοκτήτης της Eurotankers, απέκτησε το 5% των μετοχών της Q&R. Από την άλλη πλευρά, η Alpha Αστικά Ακίνητα καταγράφει ισχυρές απώλειες, καθώς οι μετοχές της διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 2,20 ευρώ ανά μετοχή.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 59,79 εκατ. ευρώ, με τα 10,319 εκατ. ευρώ να αποτελούν προσυμφωνημένες πράξεις (πακέτα). Μεικτό τζίρο 34,32 εκατ. ευρώ κάνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 97,766 δισ. ευρώ, ενώ στο ταμπλό υπερτερούν οι καθοδικές τάσεις (64 μετοχές υποχωρούν) έναντι 36 τίτλων που καταγράφουν θετικό πρόσημο και 13 που παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Το σημείο εκκίνησης της τρέχουσας εβδομάδας

Με διψήφια απόδοση ξεκίνησε για το Χρηματιστήριο Αθηνών η τελευταία εβδομάδα του α’ τριμήνου, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν μόλις τρεις (μαζί με τη σημερινή) συνεδριάσεις. Τα κέρδη ανέρχονται στο 10,2%, ενώ για να παραμείνουν διψήφια θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να ολοκληρώσει το τρίμηνο πάνω από τις 1.422,40 μονάδες. Παράλληλα, για να κλείσει με θετικό πρόσημο ο Μάρτιος, θα πρέπει ο ΓΔ να διατηρηθεί πάνω από τις 1.424,77 μονάδες (κλείσιμο Φεβρουαρίου). Σημειώνεται ότι το Χ.Α. προέρχεται από τέσσερις σερί μήνες κερδών. Επιπρόσθετα, η περασμένη ήταν η 10η ανοδική εβδομάδα στις συνολικά 12 του φετινού έτους και η 20ή στις τελευταίες 24.

Με τριήμερο ράλι 5,85% η HELLENiQ ENERGY «σκαρφάλωσε» στα 8,5 ευρώ, που αποτελούν υψηλό 13 μηνών. Αμέσως επόμενο σημείο αντίστασης αποτελούν τα 8,6 ευρώ (κλείσιμο 23ης Φεβρουαρίου 2023), τα οποία θα ανοίξουν αυτόματα τις «πύλες» στα ρεκόρ 4ετίας, καθώς υψηλότερα επίπεδα έχει να «δει» η μετοχή από τον Ιανουάριο του 2020. Ξεπέρασε, επίσης, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων, καταλαμβάνοντας τη 12η θέση με χρηματιστηριακή αξία 2,597 δισ. ευρώ.

«Άλμα» 7,25% έκανε την Παρασκευή η ΕΥΔΑΠ, στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή της από τις 19 Μαρτίου 2020, όταν είχε «αναρριχηθεί» κατά 12,81%. Ως «καύσιμο» λειτούργησε η παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 2 δισ. ευρώ, μέχρι το 2030, από το οποίο 350 εκατ. ευρώ θα «απορροφήσει» η ανάπτυξη του έξυπνου δικτύου και των μετρητών. Η μετοχή βρέθηκε στα 5,92 ευρώ, που αποτελούν υψηλό διμήνου, και ανέκαμψε από το πρόσφατο χαμηλό 5ετίας των 5,38 ευρώ. Παραμένει, ωστόσο, σε πτωτικό έδαφος από τις αρχές του έτους, με απώλειες της τάξης του 2,79%.

Επέστρεψε στα 11 ευρώ και κοντά στα υψηλά 6ετίας η Σαράντης, με τη μετοχή να καταγράφει μεταβολές άνω του 1% στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Μάλιστα, η Eurobank Equities έδωσε σύσταση «buy» και αύξησε την τιμή-στόχο στα 14,5 ευρώ, σε ένα upside (περιθώριο ανόδου) της τάξης του 31,8% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. Από την έναρξη του 2024 ο τίτλος ενισχύεται κατά 31,26% και εντός του Μαρτίου κατά σχεδόν 20%.

Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ επανήλθε η ElvalHalcor, σημειώνοντας τρεις διαδοχικές ανόδους με σωρευτικά κέρδη ύψους 4,94%. Ωστόσο, ο τίτλος υποχωρεί κατά 9,73% τον Μάρτιο, με την απόσταση από τα φετινά υψηλά των 2,395 ευρώ να παραμένει μεγάλη.

Έξι διαδοχικές συνεδριάσεις ήπιων κερδών μετρά η Titan (4,77% η συνολική άνοδος), επανερχόμενη με αργά και σταθερά «βήματα» κοντά στο ρεκόρ των 26,5 ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2019, όταν ο όμιλος επανεισήχθη στα ταμπλό των χρηματιστηρίων Αθήνας, Βρυξελλών και Παρισιού, στο πλαίσιο του εταιρικού του μετασχηματισμού. Κέρδη 22,84% από τις αρχές του έτους, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 2,063 δισ. ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Κρι Κρι ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1,29% και έκλεισε στα 11,8 ευρώ, προσεγγίζοντας το πρόσφατο ιστορικό υψηλό των 12 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Epsilon Net κατέγραψε την τέταρτη διαδοχική της πτώση, με τις δύο τελευταίες να είναι ισχυρές (-5,37% την Πέμπτη και -4,67% την Παρασκευή). Η μετοχή οπισθοχώρησε στα 9,4 ευρώ, στο χαμηλότερο σημείο από τις 7 Φεβρουαρίου. Στο -11,82% το τετραήμερο sell off για την Epsilon Net, η οποία «γύρισε» σε πτωτικό έδαφος από τις αρχές του έτους (στα 9,56 ευρώ έκλεισε η μετοχή το 2023).

Το κλίμα στο εξωτερικό και τα αποτελέσματα

Η επιφυλακτικότητα διαδέχθηκε τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας στις διεθνείς αγορές, με τον γερμανικό δείκτη DAX ωστόσο να ξεχωρίζει, καθώς σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό και μάλιστα για τρίτη συναπτή συνεδρίαση. Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν σήμερα σε πτωτικό έδαφος, αλλά πλέον ανεβάζουν στροφές. Θετικά πρόσημα στις περισσότερες αγορές της Ασίας-Ειρηνικού, με τον δείκτη Kospi της Νότιας Κορέας να καταγράφει υψηλό δύο ετών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) στη Wall Street δείχνουν ανοδικό άνοιγμα, έπειτα από τις μικρές απώλειες της Δευτέρας, με τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών να «κυλά» σε υποτονικό κλίμα εν όψει της αργίας του Πάσχα. Αποτελεί, δε, μία ευκαιρία για «ανάσες» μετά την κατάκτηση των ιστορικών υψηλών για τους τρεις βασικούς δείκτες (Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq).

Στο εσωτερικό πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, σήμερα η Παπουτσάνης έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά μεγέθη για την χρήση του 2023, ανακοινώνοντας αύξηση των καθαρών κερδών κατά 36%, ενώ η διοίκηση προτίθεται να προτείνει τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,04 ευρώ ανά μετοχή. Ακολουθούν την Τετάρτη (27/3) η ΕΧΑΕ, την Πέμπτη (28/3) η Trastor ΑΕΕΑΠ, η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Premia και η BriQ Properties και την Παρασκευή (29/3) ο ΟΛΠ, η CPI, η Επίλεκτος, η Νάκας και η Εβροφάρμα. Μία εβδομάδα μετά σειρά έχουν η Dimand (2/4), η Motor Oil, η Quest Holdings (3/4) και η ΕΥΑΘ (5/4).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή (29/3), αλλά και τη Δευτέρα (1/4) λόγω των εορτασμών για το Πάσχα των Καθολικών.

Διαβάστε ακόμη 

Κρήτη: «Κρατάνε» οι τουριστικές κρατήσεις στα περσινά επίπεδα – Ελπίδες για μικρή αύξηση των αφίξεων

ΒΟΑΚ: Το δύσκολο σταυρόλεξο της μεγάλης παραχώρησης του 1,8 δισ. και τα επόμενα ορόσημα

Η μομφή στη Βουλή για τα Τέμπη και τα… «γαλλικά» στο Whatsapp των γαλάζιων βουλευτών, το δείπνο του €1,6 εκατ. του Πόλσον με το κορίτσι του και η είσοδος των εφοπλιστών στην Q&R

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ