Σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου της Sarantis στα 14,5 ευρώ, από 10,6 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Eurobank Equities, που αποτελεί μία αύξηση της τάξης του 36,8%. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση «buy» για τη μετοχή, εστιάζοντας στον ισχυρό ισολογισμό και στη συνεπή πολιτική ανταμοιβής των μετοχών.

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, η διοίκηση της Sarantis χάραξε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης, με το guidance να κάνει λόγο για αύξηση περίπου 12% του οργανικού μέσου ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης (CAGR) EBIT την περίοδο 2024-2028, μετά από αύξηση 30% το 2024 (από το οποίο το 14% οργανικό).

Με ώθηση από την αύξηση των κερδών, η οργανική ανάπτυξη της ανώτατης γραμμής (top line) θα είναι η ισχυρή (5-7%) και θα υποστηρίζεται από το focus σε προϊόντα «ήρωες» που δημιουργούν αξία, τον εξορθολογισμό της διαχείρισης αποθεμάτων (SKU), τις οργανωτικές βελτιώσεις και τον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους.

Συνολικά, η Sarantis φαίνεται ότι οδεύει προς EBIT κοντά στα 76-77 εκατ. ευρώ έως το 2026, διπλάσιο του αντίστοιχου επιπέδου του 2020 (δεν υπολογίζεται η συνεισφορά της Estee Lauder) που σημαίνει ουσιαστικό reset στην κερδοφορία. Λαμβάνοντας υπόψη το διψήφιο προφίλ ανάπτυξης και τη δημιουργία σημαντικών ταμειακών ροών, που προκύπτουν από αυτό (καθώς η κεφαλαιουχική δαπάνη [capex] κατά την περίοδο 2024-2028 θα «απορροφήσει» μόνο το 25% των λειτουργικών ταμειακών ροών για το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities), η χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει την ισχυρή θέση της για σύσταση «buy» (αγορά).

Ενίσχυση των προβλέψεων ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις αισιόδοξες προοπτικές

Η Eurobank Equities αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα της Sarantis κατά 2%, χαιρετίζοντας το focus της διοίκησης του ομίλου στα αναπτυσσόμενα «hero» brands. Σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους εισροών και τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους (opex), αυτό οδηγεί σε επιτάχυνση του περιθωρίου EBIT κατά 1,7 μονάδες βάσης έως το 2026.

Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 23% το 2024 (εκ των οποίων 17 ποσοστιαίες μονάδες από την εξαγορά της Stella Pack) με επιρροή εντός του τρέχοντος έτους στο προσαρμοσμένο EBIT, που θα διαμορφωθεί στα 60,8 εκατ. ευρώ (+29% σε ετήσια βάση, +14% το οργανικό), σε συντονισμό με το guidance.

Παράλληλα, η Eurobank Equities υπολογίζει σε αύξηση 5-6% των οργανικών εσόδων την περίοδο 2025-2026, σε συνδυασμό με ήπια αύξηση του περιθωρίου κέρδους, που αντιστοιχεί σε μεσοπρόθεσμο EBIT CAGR 10%, το οποίο είναι πολύ πιο ελκυστικό από το CAGR 7-8% που προσφέρεται σε άλλες εταιρείες του κλάδου εντός της ΕΕ.

Η Sarantis έχει έναν πολύ ισχυρό ισολογισμό (44 εκατ. ευρώ net cash το 2023) και πρόκειται να κλείσει το 2024 με μικρή καθαρή δανειακή θέση, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Stella Pack (μόλις 0,1x ο δείκτης καθαρού χρέος προς EBITDA [net debt/EBITDA] το 2024).

Χάρη στο ισχυρό προφίλ ταμειακών ροών, η εταιρεία πρόκειται να επιστρέψει σε καθαρή ταμειακή θέση μετά το 2025, με στόχο να διατηρήσει τη συνεπή πολιτική ανταμοιβής για τους μετόχους της (ένα payout 38% περιλαμβάνεται στους αριθμούς της Eurobank Equities), ενώ παράλληλα κάνει σχέδια για περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Ελκυστική αποτίμηση

Μετά τις αναβαθμίσεις στις εκτιμήσεις της (και μια μικρή μείωση στην πρόβλεψη για το WACC, σε 9,1% από 9,5% προηγουμένως), η Eurobank Equities αυξάνει την τιμή-στόχο για τη Sarantis στα 14,5 ευρώ, που εξακολουθούν να αποτελούν discount (έκπτωση – υποτίμηση) περίπου 8% έναντι άλλων εταιρειών του κλάδου στην ΕΕ.

Με discount άνω του 30% έναντι των ομοειδών εταιρειών, αν και η Sarantis προσφέρει ένα ανώτερο προφίλ ανάπτυξης, η χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι υπάρχει αρκετός χώρος για να μειωθεί η «ψαλίδα», καθώς ο όμιλος μεγεθύνεται περαιτέρω, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το ισχυρό αναπτυξιακό μομέντουμ.

Διαβάστε ακόμη

Τα «ψιλά γράμματα» της ρύθμισης για την Golden Visa

Πλαφόν στο ύψος και τη δόση των νέων στεγαστικών δανείων από το 2025 – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

Γ. Δεληκανάκης (Southrock): Πώς θα επενδύσουμε 250 εκατ. ευρώ στη Μύκονο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ