Άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα αφού η Τζάνετ Γέλεν, που προορίζεται για επικεφαλής του αμερικανού υπουργείου Οικονομικών τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τους βουλευτές να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα για να σώσουν την οικονομία και να ανησυχήσουν αργότερα για το χρέος.

Ως αντίδραση, το πετρέλαιο ενισχύθηκε και το δολάριο υποχώρησε.

Στην χθεσινή της ακρόαση στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού της, η Γέλεν δήλωσε ότι τα οφέλη ενός μεγάλου πακέτου μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού είναι μεγαλύτερα από την επιβάρυνση ενός αυξημένου χρέους.

Η στήριξη απέναντι στην πανδημία θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα έναντι των αυξήσεων φόρων, δήλωσε η ίδια, ζητώντας από επιχειρήσεις και οικονομικά ισχυρούς ιδιώτες –που ευνοήθηκαν από τις περικοπές φόρων των Ρεπουμπλικανών το 2017– να «πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί».

Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά στα σχόλιά της, με τον δείκτη Euro STOXX 600 να ενισχύεται κατά 0,5% νωρίτερα. Οι δείκτες στη Φρανκφούρτη και το Παρίσι κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο 0,5% και 0,2% αντίστοιχα.

Οι μετοχές των εταιριών προϊόντων πολυτελείας έδιναν τη μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά, με τις τριμηνιαίες πωλήσεις της ελβετικής Richemont να αυξάνονται κατά 5%, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στα εμπορικά σήματα κοσμημάτων της στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Αυτό το θετικό κλίμα αποτυπώθηκε και στην Ασία, με τον δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας να σημειώνει άνοδο 1% στο υψηλότερο επίπεδο που έχει ανέλθει ποτέ. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 1,1% κοντά στο υψηλό του 2019, ενώ σε ιστορικά υψηλό επίπεδο ανήλθαν οι μετοχές στην Αυστραλία.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε σχεδόν 50 χώρες, σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,1%. Στη Wall Street,τα futures στον Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 0,8% καθώς η μετοχή της Netflix κατέγραψε άλμα 12% μετά το κλείσιμο της αγοράς χάρη στην ισχυρή αύξησης της συνδρομητικής της βάσης και των προβλέψεων ότι δεν θα χρειαστεί να αυξήσει το χρέος της.

Το δολάριο υποχώρησε για τρίτη συνεχή συνεδρίαση ύστερα από τα σχόλια της Γέλεν. Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, κατέγραψε νωρίτερα πτώση 0,1% στο 90,285.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου, στο 0,533%, αφού ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία.

Οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν χάρη στις ελπίδες ότι τα προτεινόμενα από τον Μπάιντεν μέτρα στήριξης της οικονομίας θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 0,7% στα 53,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αντίστοιχα για το μπρεντ σημείωσαν άνοδο 0,5% στα 56,37 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη:

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για τις αναστολές Δεκεμβρίου

Αποζημιώσεις ενοικίων: Αναζητούνται 60.000 ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ

Swap ομολόγων: Λύση win win για Δημόσιο και τράπεζες – Πόσα κερδίζουν