(upd) Τα επίπεδα του 4% προσεγγίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές δίνουν συνέχεια στο sell off των τελευταίων εβδομάδων εν μέσω της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και της αύξησης των επιτοκίων (κατά 25 μονάδες βάσης) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Άλλωστε, με τον ετήσιο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ να σκαρφαλώνει στο 8,1%, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, η μακρά περίοδος της ποσοτικής χαλάρωσης και των μηδενικών (ή και αρνητικών) επιτοκίων φαίνεται ότι έχει παρέλθει. 

Σήμερα, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP), ενώ προανήγγειλε (για τον Ιούλιο) την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, δεδομένου ότι είναι η πρώτη αύξηση από το 2011.  

Οι αναλυτές, μάλιστα, αναμένουν και νέες αλλαγές επιτοκίων τους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια της ΕΚΤ να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, η ποσοτική σύσφιγξη δημιουργεί προσκόμματα στον ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για επιβράδυνση της οικονομίας.  

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.   

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να τραβούν διαρκώς την ανηφόρα, «αφήνοντας» στο παρελθόν τις εποχές του χαμηλού κόστους δανεισμού.  

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 3,94%, φλερτάροντας έντονα με το ψυχολογικό όριο του 4%, το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2018. Τα spreads, παράλληλα (δηλαδή η απόκλιση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), καθορίζονται στις 249 μονάδες βάσης.  

Σε εξίσου υψηλά επίπεδα κινούνται και αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων. Της Γερμανίας βρίσκεται στο 1,44%, της Γαλλίας στο 1,97%, της Ιταλίας στο 3,62%, της Ισπανίας στο 2,58%, της Ιρλανδίας στο 2,04%, της Πορτογαλίας στο 2,60% και της Κύπρου στο 2,81%.  

Γι’ αυτό τον λόγο, το ενδιαφέρον εστιάζει και στις πληροφορίες των Financial Times περί πιθανού προγράμματος για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών, οι οποίες βλέπουν τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτοξεύονται, ως απόρροια της ποσοτικής σύσφιγξης. Αναμφίβολα, ένα τέτοιο πακέτο βοήθειας θα παράσχει ανακούφιση και στις ελληνικές αποδόσεις. 

Διαβάστε επίσης:

Νέο ρεκόρ 11,3% για τον ετήσιο πληθωρισμό – Άλμα 12% στα τρόφιμα

Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας 10% στα κτήρια του Δημοσίου (vid)

HSBC: Κορυφαία επιλογή η Eurobank στις αναδυόμενες αγορές