Τα πρώτα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά ανακοίνωσαν  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

  • Δημιουργείται  ένα ψηφιακο σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
  • Προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα μείωσης της τελικής ετησιας κατανάλωσης στο δημόσιο κατά 30% μέχρι το 2030.
  • Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης

Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί από κοινού με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ορθολογική διαχείριση των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σήμερα ο οδηγός για το «Ηλέκτρα»

Δρομολογούνται επιπλέον παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατ. τ.μ. κτηρίων του Δημοσίου που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ο οδηγός του προγράμματος αναρτάται σήμερα, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουλίου.

Σε πρώτη φάση θα μπει «κόφτης» στα κλιματιστικά στα δημόσια κτήρια. Συγκεκριμένα, τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δε θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, θα γίνεται έλεγχος στα δημόσια κτήρια για την εφαρμογή του μέτρου συγκρίνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 με αυτούς του 2022.

Σκυλακάκης: Ποιοι θα ελέγχουν 212.000 ρολόγια στο Δημόσιο

Για την εφαρμογή των μέτρων λόγω των έκτακτων συνθηκών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα συναρμόδια υπουργεία θα καθορίσουν διοικητικούς και τεχνικούς υπεύθυνους για τις άμεσες και έκτακτες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (συντήρηση κλιματιστικών, κλείσιμο μονάδων, αερισμό χώρων κλπ).

Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης η δαπάνη του Δημοσίου για ενέργεια έφτασε το 2021 χωρίς φόρους και τέλη τα 800 εκατ. ευρώ, γιατί προτεραιότητα μας είναι η στήριξη στα νοικοκυριά.  Για την εφαρμογή των μέτρων θα κατατεθεί τροπολογία στην οποία θα καθορίζονται οι διοικητικοί υπεύθυνοι για τις δράσεις. Αυτοί θα πρέπει να υλοποιούν τις δράσεις και να ενημερώνουν την πλατφόρμα. Υπάρχουν 12.500 «ρολόγια» του Δημοσίου και θα παρακολουθούνται οι καταναλώσεις ηλεκτρονικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εξήγησε ότι το υπουργείο του θα συντονίσει τους υπεύθυνους και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν σε τομείς όπως τα κλιματιστικά, η συντήρηση, η μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτήρια και τη δαπάνη για τον οδοφωτισμό.

Η Ρένα Σδούκου από την πλευρά της σημείωσε ότι το 2022 το κόστος θα φτάσει το 1,65 δισ., αύξηση 66% σε σχέση με πέρυσι. Οι φορείς θα ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για κάθε κτήριο του δημοσίου. Αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά δεν έχει τηρηθεί. Θα υπάρξει εγκύκλιος για τη δήλωση «ενεργειακού υπευθύνου».

Αναφορικά με τη συντήρηση κλιματιστικών και συστημάτων θέρμανσης επεσήμανε ότι θα βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης. Η κ. Σδούκου έκανε έκκληση τους εργαζόμενους να προσέξουν στην καθημερινότητα και, για παράδειγμα, να μην λειτουργεί ο κλιματισμός όταν είναι ανοικτά παράθυρα αλλά και να κλείνουν οι ηλεκτρικές συσκευές μετά το πέρας της εργασίας.

Διαβάστε ακόμα:

«Μαύρα» σενάρια για τον πληθωρισμό – Εκρηκτική άνοδος σε καύσιμα, μεταφορές, είδη διατροφής

Volterra: Έκλεισε το deal με την ΔΕΗ – Διατηρεί τον τομέα της προμήθειας

Η επική ιστορία… αποτυχίας για το υπερόπλο των $4,4 δισ. (pics)