Τα συνεχή ρεκόρ της Wall Street τις προηγούμενες ημέρες κράτησαν και την Παρασκευή το ανοδικό ρεύμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το γεγονός ότι οι ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών κράτησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τις διακυμάνσεις.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 δεν κατάφερε να κρατηθεί τελικά σε θετικό έδαφος και υποχώρησε οριακά κατά 0,03% στις 509 μονάδες, ήτοι μια… ανάσα από το νέο ρεκόρ που κατέγραψε την Πέμπτη. Μάλιστα, στους επιμέρους κλάδους του οι τάσεις ήταν κυρίως πτωτικές με τις τεχνολογικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 18.205 μονάδες που συνιστά νέο, δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ για το δείκτη, ενώ στο «πράσινο» διατηρήθηκε και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο 0,61% στις 7.930 μονάδες πλησιάζοντας έτσι και πάλι πολύ κοντά στο υψηλό των 8.014 μονάδων που είχε σημειώσει τον περσινό Φεβρουάριο.

Στον αντίποδα το κύμα των ρευστοποιήσεων οδήγησε τελικά σε μικρές απώλειες τον CAC 40 στο Παρίσι, που έχασε 0,34% στις 8.151 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,05% στις 34.343 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.943 μονάδες αυξημένος κατά 0,70%.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η εβδομάδα κλείνει με θετικά πρόσημα και κυρίως με ευοίωνα μηνύματα για τις προθέσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, γεγονός που αποτυπώνεται στο επενδυτικό κλίμα.

Την αρχή έκανε η Federal Reserve την Τετάρτη, η οποία διατήρησε μεν αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά έστειλε σήμα για τρεις περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά.

Ανάλογη γραμμή ακολούθησε και η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, που ετοιμάζεται επίσης για αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής σύντομα.

Αν και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ήταν αυτή που τελικά άνοιξε πρώτη το χορό των περικοπών των επιτοκίων με μείωση-έκπληξη στις 25 μονάδες, ήτοι στο 1,5%.

Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, καθώς ακόμη κι ένα από τα ισχυρότερα «γεράκια» του συμβουλίου, ο Γερμανός διοικητής, Γιόακιμ Νάγκελ, παραδέχτηκε πως «βλέπει» μείωση των ευρωεπιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, τον Αύγουστο.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές υποχώρησαν και σήμερα λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα υπό την πίεση και της διεθνούς κοινότητας.

Η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 0,28% στα 85,54 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI έχασε 0,38% στα 80,76 δολάρια. Αν και αμφότεροι οι δείκτες παραμένουν ελαφρά κερδισμένοι για το σύνολο της εβδομάδας.

Αντίστοιχη εικόνα και για τον χρυσό που έχασε μεν έδαφος σήμερα, με κάμψη 0,81% στα 2.166 δολάρια την ουγγιά, αλλά διατηρεί θετικό πρόσημο για την εβδομάδα. Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη, η άνοδος του πολύτιμου μετάλλου σε νέα τιμή ρεκόρ που σηματοδότησε αισίως το πέμπτο υψηλό του μέσα στο μήνα, δεδομένου πως η Fed ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων, πιθανότατα από τον Ιούνιο.

Πάντως, ο απολογισμός για το πενθήμερο είναι θετικός για το αμερικανικό νόμισμα με συνολική άνοδο 1,4%, που σηματοδοτεί έτσι και τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών. Ειδικά σήμερα ο δείκτης δολαρίου έκανε νέο άλμα 0,95% στο 104,42, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρέθηκε στο 1,0807 με το ευρωπαϊκό νόμισμα να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές – στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί – Ποια επιδόματα επηρεάζονται

Ξαναζωντανεύει η αγορά των IPOs στην Ευρώπη – Ισχυρό ντεμπούτο από την Galderma

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ