Το Facebook παρουσίασε το κρυπτονόμισμα του Libra την Τρίτη και δεν πέρασε απαρατήρητο από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ώρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για τις φιλοδοξίες της για το νέο ψηφιακό νόμισμα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire έβαλε το έργο «στον πάγο».

Ο κ. Le Maire δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» το Libra να γίνει «κυρίαρχο νόμισμα», ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο σχόλια του ΥΠΟΙΚ στο ραδιόφωνο Europe 1. «Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

Η ομάδα των επτά (G-7) – η οποία περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ – προσπαθεί να δημιουργήσει ένα φόρουμ για την αξιολόγηση των κινδύνων των ψηφιακών νομισμάτων όπως το Libra στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με τους Financial Times. Η ομάδα θα συμπεριλάβει τις κεντρικές τράπεζες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφεραν οι FT.

Εν τω μεταξύ, ο Markus Ferber, Γερμανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προειδοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να γίνει μια «σκιώδης τράπεζα».

Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney εμφανίστηκε πιο ανοιχτός στο σχέδιο, λέγοντας ότι διατηρεί ανοιχτό μυαλό – αν και προσέθεσε την παρατήρηση ότι το Libra θα πρέπει να ρυθμιστεί.

«Οτιδήποτε λειτουργεί σε αυτόν τον κόσμο θα γίνει αμέσως συστηματικό και θα πρέπει να υπόκειται στα υψηλότερα πρότυπα κανονισμών», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης την Τρίτη.

Από τη πλευρά του, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε: «Ανυπομονούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις των πολιτικών ιθυνόντων καθώς η διαδικασία αυτή προχωράει προς τα εμπρός».

Με το όνομα Libra, το νέο νόμισμα θα κυκλοφορήσει του χρόνου και κύριος στόχος είναι να αποφευχθούν μαζικές διακυμάνσεις της αξίας του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθημερινές συναλλαγές με τέτοιο τρόπο που δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν πιο ασταθή κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin.
Το Libra είναι το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας που καταβάλλεται εδώ και ένα χρόνο το χρόνο για να επινοηθεί ένας εύκολος τρόπος για τους χρήστες του Facebook να στέλνουν και να λαμβάνουν χρήματα μέσω των υπηρεσιών του.

Στόχος είναι η δημιουργία υπηρεσιών που θα προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να στέλνουν χρήματα ανά τον κόσμο εύκολα και χωρίς κάποια χρέωση και με την ίδια ευκολία όπως η αποστολή μιας φωτογραφίας ή ενός μηνύματος.

Πίσω από το νόμισμα Libra δεν θα είναι το Facebook, αλλά ένας μη-κερδοφόρος οργανισμός που θα στηρίζεται από διάφορες εταιρείες και οργανισμούς. Από την άλλη πλευρά όμως, το Facebook προσβλέπει σε κέρδη από τη νέα θυγατρική, την Calibra, που θα δημιουργήσει το ομώνυμο ψηφιακό «πορτοφόλι».

«Οι αριθμοί μιλούς από μόνοι τους. Υπάρχουν 1,7 δισ. άνθρωποι ανά τον κόσμο χωρίς τραπεζικό λογαριασμό», τονίζει ο Ντέιβιντ Μάρκους, επικεφαλής του τμήματος Calibra.