Κάτω του ψυχολογικού ορίου των 8.000 δολαρίων ανά τόνο υποχώρησε η τιμή του χαλκού, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, ενόσω βαθαίνουν οι ανησυχίες ότι μια παγκόσμια ύφεση θα εκτροχιάσει τη ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα. 

Η τιμή του χαλκού, η οποία θεωρείται βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία, κατρακύλησε σήμερα κατά 3,5% και έφθασε στα 7.970 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, μπαίνοντας με το… αριστερό στο γ’ τρίμηνο. Ας σημειωθεί ότι το β’ τρίμηνο ήταν το χειρότερο από το ξέσπασμα της πανδημίας, δηλαδή από το 2020.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το επόμενο διάστημα, εξαιτίας της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (υψηλότερα επιτόκια) και της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.  

Copper slumps below $8,000 as recession fears batter metals

«Υπάρχουν κλιμακούμενες ανησυχίες γύρω από την παγκόσμια ζήτηση» τονίζει ο Wei Lai, αναλυτής της TF Futures, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. Η αγορά του χαλκού θα διαθέτει ένα πλεόνασμα προσφοράς της τάξης του 10% για τα επόμενα δύο χρόνια, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο για «απότομη προσγείωση» της οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.  

Πέραν του χαλκού, αντίστοιχες πιέσεις δέχονται και τα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα, κάτι που αποτυπώθηκε στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου, το οποίο στο β’ τρίμηνο εμφάνισε τη χειρότερη πτώση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.  

Πάντως, υπάρχουν και ορισμένα αισιόδοξα σημάδια για την αγορά, καθώς η κινεζική ζήτηση αρχίζει σταδιακά να ανακάμπτει (μετά τα διαδοχικά lockdowns), χάρη στην υπερχαλαρή δημοσιονομική πολιτική του Πεκίνου, το οποίο έχει αποφασίσει να αυξήσει τις δαπάνες. Ταυτόχρονα, η πτώση στην αγορά ακινήτων έχει προσλάβει ηπιότερη μορφή, ενώ η μεταποίηση έχει ανακτήσει ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών. 

Διαβάστε επίσης:

Το θερινό καρναβάλι με τους «νταβατζήδες», ο αόρατος κελεμπίας της Μυκόνου, τα ντεσού του Σαράντη και το νέο σήριαλ του Πόρτο Καρράς

Deutsche Bank: Ισχυρές απώλειες στις αγορές το δεύτερο τρίμηνο – Βασιλιάς το δολάριο

TτΕ: Θετικές -ακόμη- οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων