Στο… μηδέν ανέρχονται πλέον τα ετήσια κέρδη του βρετανικού χρηματιστηρίου, καθώς η βουτιά στις τραπεζικές μετοχές οδηγεί στην απώλεια όλων των κεκτημένων του 2023. 

Μόνο σήμερα, Τετάρτη, ο βασικός δείκτης FTSE 100 κατακρημνίζεται κατά 2,8% και οπισθοχωρεί στις 7.419 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 350 χάνει τουλάχιστον 3,2%, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο. 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται, όπως είναι εύλογο, στις μετοχές των τραπεζών, με τις HSBC και Barclays να βρίσκονται στο «κόκκινο», εν μέσω της ανησυχίας για τη βιωσιμότητα της ελβετικής Credit Suisse, η οποία έρχεται να επιτείνει τον αντίκτυπο από την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank. 

Υπό πίεση τελούν και οι ενεργειακές – μεταλλευτικές εταιρείες, οι οποίες «βλέπουν» την αγορά εμπορευμάτων να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Κι αυτό, διότι φοβούνται τις πιθανές επιπτώσεις στα επίπεδα της ζήτησης. 

«Η πτώση στις βρετανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές αντανακλούν τη συνεχιζόμενη ανησυχία για την Credit Suisse» επιβεβαιώνει η Τίνεκι Φρίκι, επικεφαλής της Waverton Investment Management. «Οι κίνδυνοι θα διατηρήσουν την πίεση στις αγορές βραχυπρόθεσμα» προσθέτει, μιλώντας στο Bloomberg.  

Ας σημειωθεί ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ο FTSE 350 μετρούσε σωρευτική άνοδο κατά 7,5%, χάρη στην προοπτική αύξησης των τραπεζικών εσόδων και στα υψηλά ενεργειακά κέρδη. 

Διαβάστε ακόμα

Η «μάχη» του Καραμανλή, η απόφαση Μητσοτάκη για τα Χανιά, ο Μυστακίδης πήρε την τράπεζα και το «Τ» της Cosmote

Πώς οι DJs απέκτησαν το δικό τους star-system – Αυτοί είναι οι πιο περιζήτητοι με αμοιβές μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ το πάρτι

Βουλιαγμένη όπως… Σεν Τροπέ – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές για ακίνητα