«Χρυσά» κέρδη αποκόμισαν οι… σορτάκηδες κατά την πρόσφατη κρίση στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο, ποντάροντας στο μαζικό sell-off των τραπεζικών μετοχών. Εκτιμάται, μάλιστα, πως κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη από την εποχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, που επικαλείται στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Ortex, οι κερδοσκόποι των αγορών που πόνταραν στο σορτάρισμα των τραπεζικών μετοχών τον περασμένο μήνα κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 7 δισ. δολάρια!

Η κατάρρευση των μικρών αμερικανικών τραπεζών της Silicon Valley Bank και Signature Bank, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την τύχη της Credit Suisse που ωθήθηκε και σε αναγκαστικό γάμο με την UBS, πυροδότησαν έντονους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές με επίκεντρο κυρίως τον τραπεζικό κλάδο. Ο φόβος δε, της «μόλυνσης» του τραπεζικού συστήματος και στις δύο ακτές του Ατλαντικού, συνάμα με τις συνέπειες που θα προέκυπταν για τις οικονομίες, αναπόφευκτα δημιούργησαν «παράθυρο» ευκαιρίας για τους short sellers.

«Τα στοιχεία της Ortex δείχνουν ότι ο Μάρτιος ήταν ο πιο κερδοφόρος μήνας για τους short sellers στον τραπεζικό κλάδο από την εποχή του χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008» σχολίασε ο συνιδρυτής της εταιρείας, Πίτερ Χίλερμπεργκ.

Υπολογίζεται ότι το σορτάρισμα των τραπεζικών μετοχών απέφερε στους «παίκτες» των αγορών συνολικά 7,25 δισ. δολάρια.

Σε ποιες μετοχές έγιναν τα μεγαλύτερα… παιχνίδια

Το μεγαλύτερο… παιχνίδι έγινε με τη μετοχή της χρεοκοπημένης SVB, από την οποία ξεκίνησε η τραπεζική καταιγίδα που τάραξε τις αγορές διεθνώς. Το σορτάρισμα της μετοχής απέφερε πάνω από 1,32 δισ. δολάρια, σύμφωνα πάντα με την Ortex, ενώ περίπου 848 εκατ. δολάρια απέφερε το short selling της μετοχής της First Republic, που επί μέρες θεωρείτο ως το πιθανότερο επόμενο θύμα της κρίσης που τάραξε το αμερικανικό τραπεζικό κλάδο. Η μετοχή της First Republic κατέρρευσε σε ποσοστό 89% μέσα στο μήνα.

Σημαντικό σορτάρισμα έγινε και με την μετοχή της Credit Suisse, στο χρηματιστήριο της Ελβετίας, που απέφερε κέρδη περίπου 610 εκατ. δολάρια, ένα ποσό που ανέβηκε στα 683,6 εκατ. δολάρια συνυπολογίζοντας και το «παιχνίδι» των σορτάκηδων στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπου επίσης είναι εισηγμένη η μετοχή της ελβετικής τράπεζας.

Μικρότερο σε διάρκεια, αλλά επίσης κερδοφόρο ήταν και το ποντάρισμα των short sellers στη μετοχή της Deutsche Bank, που βρέθηκε πρόσκαιρα στο στόχαστρο της τραπεζικής αναταραχής χωρίς προφανή αιτία. Οι κλυδωνισμοί της μετοχής δεν είχαν διάρκεια, καθώς οι γερμανικές αρχές και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσωπικά έσπευσαν να επισημάνουν πως η Deutsche Bank δεν είναι… Credit Suisse καθώς είναι σταθερή και κερδοφόρα. Όμως, στο μεταξύ οι σορτάκηδες πρόλαβαν να αποκομίσουν περίπου 39,9 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε και: 

Το ζόρι Ραγκούση, η έκπληξη Ανδρουλάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, το διαζύγιο της Coca Cola και τα σενάρια για Groupama

Σενάρια τρόμου για το πετρέλαιο στα $100 το βαρέλι – Ποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο

Axia: Τι σημαίνει το «πάγωμα» στα κυμαινόμενα επιτόκια για τις τράπεζες (πίνακας)